Home Suriname geeft straten nieuwe namen

Suriname geeft straten nieuwe namen

  • Gepubliceerd op: 28 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Marieke Visser
  • 2 minuten leestijd

Met het hernoemen van pleinen en straten hoopt de regering-Venetiaan in Suriname de herinnering aan wreedheden uit de koloniale tijd ongedaan te maken. De makers van stadsplattegronden zijn er niet blij mee, maar politici spreken van een mijlpaal.

door Marieke Visser/ Paramaribo

Het Mr. J.C. Bronsplein, genoemd naar een Nederlandse gouverneur, is onlangs omgedoopt tot Frimangronplein, naar de buurt waar in vrijheid gestelde slaven gingen wonen. En de Nepveustraat, genoemd naar een andere gouverneur, heeft plaats moeten maken voor de Afi Jabastraat.

Beide locaties bevinden zich in de oude woonwijk in het centrum van Paramaribo die Frimangron genoemd wordt, letterlijk vertaald ‘Vrijemansgebied’. Ruim 250 jaar geleden werd dit gebied door de toenmalige gouverneur van Suriname aangewezen als het stadsdeel waar vrijgeworden slaven zich konden vestigen. Tot de dag van vandaag zijn de bewoners van Frimangron zich bewust van de bijzondere geschiedenis van hun buurt.

De keuze om juist hier de namen van voormalige koloniaal heersers te vervangen ligt dan ook voor de hand. Afi Jaba Grando maakte deel uit van de koninklijke familie in Ghana, maar werd vanwege een conflict naar Suriname verbannen. Toen gouverneur Nepveu hoorde van Afi Jaba’s voorname afkomst, stelde hij haar meteen in vrijheid en gaf haar een stuk grond in Frimangron, aan de nu naar haar vernoemde straat, om zich te vestigen.

Ook vorig jaar vernoemde de Surinaamse overheid enkele bestaande straatnamen, bij die gelegenheid naar overleden politici. Vakbondsleider Fred Derby, de bekende politicus Johan Pengel en de in 2001 overleden VHP-voorzitter mr. Jagernath Lachmon viel de eer te beurt. Oud-premier en een van de grondleggers van de onafhankelijkheid Henck Arron leende zijn naam aan een van de eerste straten van de stad, de Gravenstraat. Toen Suriname nog Engels bezit was, liep deze straat naar het huis van lord Willougby en heette dan ook The Lord’s Road.

Hoewel nobele motieven een rol spelen bij de naamswijzigingen, stellen niet alle Surinamers ze op prijs. Sommigen ervaren de veranderingen als eerbetoon, anderen vinden het spijtig dat ze de oude geliefde namen niet meer kunnen gebruiken. Voor ondernemers is het lastig om steeds nieuwe adressen in briefhoofden en reclamemateriaal te moeten verwerken. Een bekende Surinaamse kunstenaar, Ron Flu, werkt aan een doek waarop nogal spottend de zoveelste onthulling is afgebeeld van weer een nieuw naambord door erg gewichtige mensen. Maar Patrick Grando, een achterkleinkind van prinses Afi Jaba, voelt zich bijzonder vereerd dat de regering heeft meegewerkt aan het eerherstel van zijn voorouder.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Scène uit het grote offensief
Scène uit het grote offensief
Recensie

Blunders en rivaliteit kostten mensenlevens in de Slag om de Schelde

Dat Zeeland met de Slag om de Schelde het grootste Nederlandse slagveld werd in de Tweede Wereldoorlog had niet gehoeven. Het was anders gelopen als de Britse legeraanvoerder Bernard Montgomery minder eigengereid was geweest. Zijn rivaliteit met de geallieerde opperbevelhebber Dwight Eisenhower hielp ook niet mee, blijkt uit de documentaire Het grote offensief. De film...

Lees meer
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Recensie

Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD

Eerst waren er excuses van het Amsterdamse gemeentebestuur, pas daarna verscheen het bijbehorende onderzoek van het NIOD. Beide trekken dezelfde conclusie: de gemeente gaf volle medewerking aan het beleid van de Duitse bezetter om Amsterdam judenrein te maken. Maar waar burgemeester Femke Halsema koos voor het perspectief van de slachtoffers, staat het NIOD vooral stil...

Lees meer
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Nieuws

Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 

De beweging van de Jonge Turken, die zich aan het begin van het twintigste eeuw inzette voor de modernisering van het vaderland, liet zich door Franse ideeën inspireren. Dat laat historicus Remzi Çağatay Çakırlar zien in zijn proefschrift, waarop hij onlangs in Leiden promoveerde.  In 1925 gaf de intellectueel en Jonge Turk Abdullah Cevdet een...

Lees meer
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Recensie

Speelfilm Perla: communisten ruïneren jong stel

We mogen denken dat we ons lot in eigen hand hebben, maar de speelfilm Perla dwingt tot bescheidenheid. Daarin ruïneert het communistische regime in Tsjechoslowakije het leven van een jong stel. Het drama opent met de inval in 1968 in Tsjechoslowakije door de legers van het Warschaupact. Daarna schakelt de film over naar 1981 in...

Lees meer