Home Suriname geeft straten nieuwe namen

Suriname geeft straten nieuwe namen

  • Gepubliceerd op: 28 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Marieke Visser
  • 2 minuten leestijd

Met het hernoemen van pleinen en straten hoopt de regering-Venetiaan in Suriname de herinnering aan wreedheden uit de koloniale tijd ongedaan te maken. De makers van stadsplattegronden zijn er niet blij mee, maar politici spreken van een mijlpaal.

door Marieke Visser/ Paramaribo

Het Mr. J.C. Bronsplein, genoemd naar een Nederlandse gouverneur, is onlangs omgedoopt tot Frimangronplein, naar de buurt waar in vrijheid gestelde slaven gingen wonen. En de Nepveustraat, genoemd naar een andere gouverneur, heeft plaats moeten maken voor de Afi Jabastraat.

Beide locaties bevinden zich in de oude woonwijk in het centrum van Paramaribo die Frimangron genoemd wordt, letterlijk vertaald ‘Vrijemansgebied’. Ruim 250 jaar geleden werd dit gebied door de toenmalige gouverneur van Suriname aangewezen als het stadsdeel waar vrijgeworden slaven zich konden vestigen. Tot de dag van vandaag zijn de bewoners van Frimangron zich bewust van de bijzondere geschiedenis van hun buurt.

De keuze om juist hier de namen van voormalige koloniaal heersers te vervangen ligt dan ook voor de hand. Afi Jaba Grando maakte deel uit van de koninklijke familie in Ghana, maar werd vanwege een conflict naar Suriname verbannen. Toen gouverneur Nepveu hoorde van Afi Jaba’s voorname afkomst, stelde hij haar meteen in vrijheid en gaf haar een stuk grond in Frimangron, aan de nu naar haar vernoemde straat, om zich te vestigen.

Ook vorig jaar vernoemde de Surinaamse overheid enkele bestaande straatnamen, bij die gelegenheid naar overleden politici. Vakbondsleider Fred Derby, de bekende politicus Johan Pengel en de in 2001 overleden VHP-voorzitter mr. Jagernath Lachmon viel de eer te beurt. Oud-premier en een van de grondleggers van de onafhankelijkheid Henck Arron leende zijn naam aan een van de eerste straten van de stad, de Gravenstraat. Toen Suriname nog Engels bezit was, liep deze straat naar het huis van lord Willougby en heette dan ook The Lord’s Road.

Hoewel nobele motieven een rol spelen bij de naamswijzigingen, stellen niet alle Surinamers ze op prijs. Sommigen ervaren de veranderingen als eerbetoon, anderen vinden het spijtig dat ze de oude geliefde namen niet meer kunnen gebruiken. Voor ondernemers is het lastig om steeds nieuwe adressen in briefhoofden en reclamemateriaal te moeten verwerken. Een bekende Surinaamse kunstenaar, Ron Flu, werkt aan een doek waarop nogal spottend de zoveelste onthulling is afgebeeld van weer een nieuw naambord door erg gewichtige mensen. Maar Patrick Grando, een achterkleinkind van prinses Afi Jaba, voelt zich bijzonder vereerd dat de regering heeft meegewerkt aan het eerherstel van zijn voorouder.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Nieuws

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed

De KB, nationale bibliotheek bewaart een website met documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp voortaan als digitaal erfgoed. De maker van de website, oud-onderzoeker Henk Pruis, wil de fysieke dossiers ook een plek geven in het Nationaal Archief. Pruis digitaliseert documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp, waar hij als ambtenaar van de Rijksluchtvaartdienst...

Lees meer
Beatrice de Graaf
Beatrice de Graaf
Column

Zoek democratische medestrijders op – column van Beatrice de Graaf

Er zijn dagen dat er te veel geschiedenis wordt geschreven. Zoals nu. Binnen een paar weken zijn saaie instituties, waar hoogstens droge colleges over worden gegeven, uitgegroeid tot theaters van psychologische, economische en politieke oorlogsvoering. USAID werd afgeschaft. De NAVO werd ondermijnd. En de EU maakte een kwantumsprong naar een eigen Europese militaire samenwerking. Ze...

Lees meer
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Interview

Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’

‘Kritisch, maar met liefde,’ zo karakteriseert Chris van der Heijden zijn nieuwe boek, dat gaat over zijn ‘foute’ ouders. In Historisch Nieuwsblad legt hij uit wat zijn vader en moeder bezielde om zich bij de NSB aan te sluiten.

Lees meer
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
Artikel

‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden

Steeds wanneer historicus Chris van der Heijden iets publiceerde over de Tweede Wereldoorlog, brachten anderen zijn ‘foute’ vader ter sprake. Nu heeft hijzelf een boek geschreven over zijn ouders, die beiden actief waren in de NSB. ‘Ik denk dat hun intenties goed waren, maar de uitwerking hartstikke slecht.’ Met Grijs verleden. Nederland en de Tweede...

Lees meer