Home Srebenica

Srebenica

  • Gepubliceerd op: 14 augustus 2018
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Bas Kromhout
Srebenica

De Russische ambassadeur in Bosnië-Herzegovina is de toegang ontzegd tot de begraafplaats voor slachtoffers van de massamoord in Srebrenica. De reden: Rusland weigert de gebeurtenis genocide te noemen.

Ambassadeur Petr Ivancov zou op 27 juni jongstleden een ontmoeting hebben met plaatselijke autoriteiten in Srebrenica en wilde bij die gelegenheid de begraafplaats bezoeken. De burgemeester wees dit af, omdat de organisatie Moeders van Srebrenica bezwaar maakte. ‘Wie de genocide ontkent, komt er niet in,’ verklaarde de voorzitter, Munira Subasic. Hierop heeft Ivancov het volledige bezoek aan Srebrenica afgezegd.

Rusland, als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad, sprak drie jaar geleden zijn veto uit over een resolutie waarin de moord op 8000 islamitische mannen en jongens door het Bosnisch-Servische leger in 1995 werd veroordeeld als genocide. De Russen noemden de resolutie politiek gemotiveerd en eenzijdig, want ook Serviërs en Kroaten hadden geleden tijdens de vele conflicten in het voormalige Joegoslavië. Door de gebeurtenissen in Srebrenica als genocide te bestempelen zouden etnische tegenstellingen in Bosnië-Herzegovina worden aangewakkerd. De regering in Moskou erkent wel dat de massamoord in Srebrenica ‘een zware misdaad’ was. Het Russische standpunt komt overeen met dat van Servië. De twee landen hebben een innige band. In november vorig jaar onthulden Bosnisch-Servische activisten in Sarajevo een gedenkteken voor Vitaly Churkin, de VN-gezant die in 2015 het veto uitsprak. In de plaquette staat gegrift: ‘Dank u voor het Russische nee.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.