• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2021

  ‘Slavernij was niet zwart-wit’

  Door: Bas Kromhout

  De Surinaamse schrijver Cynthia McLeod probeert al 35 jaar lang de publieke kennis over het slavernijverleden in Suriname en Nederland bij te spijkeren. Tevreden is ze nog niet. ‘In Holland staat de een tegen de ander te schreeuwen. En allebei weten ze te weinig.’

  Toen u in de jaren zeventig Nederlandse doceerde op het vwo in Paramaribo, wat wist de gemiddelde leerling toen over de slavernij?

  ‘Ze wisten niets. Want wie heeft vóór de onafhankelijkheid de hele geschiedenis van Suriname geschreven? Dat waren de Hollanders. En die besteedden heel weinig aandacht aan slavernij. Het ging over gouverneurs en jaartallen en wanneer Nederland weer in oorlog was met een of ander land, en wat dat voor invloed had in Suriname. De les over de marrons – gevluchte slaven die in het oerwoud gingen leven - besloeg maar een klein stukje in het schoolboek. En dat waren zogenaamd slechteriken die plantages overvielen en de boel in brand staken. Dat was het.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen