• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 11/2013

  Slavenhandel: een marginale business

  Slavenhandel in de zeventiende en achttiende eeuw

  Door: Machiel Bosman

  De bewoners van de Amsterdamse grachtengordel werden rijk over de rug van de slaven die zij verhandelden in de zeventiende en achttiende eeuw. Dat is het gangbare beeld. Maar met aftrek van kosten resteerde er van de handel een bescheiden plus van 2 tot 3 procent. Investeerders werden dus niet rijk van de trans-Atlantische slavenhandel. Blijft de vraag: wat bezielde hen? Waarom staken zij hun geld in een risicovolle onderneming die niet beter rendeerde dan een veilige lening?

  Vijf dagen duurt de belegering, dan volgt de overgave. Op 28 augustus 1637 nemen Nederlandse soldaten het kasteel van Elmina aan de Afrikaanse Goudkust in bezit. De zwaar onderbemande Portugezen druipen af. Ze moeten na 155 jaar de onneembaar geachte vesting verlaten.

  ‘Het is God zelf die ons deze plaats in handen heeft gegeven,’ jubelt Johan Maurits van Nassau, onder wiens commando de missie plaatsvond. Johan Maurits, een achterneef van stadhouder Frederik Hendrik, is de eerste gouverneur van Nieuw-Holland, de Nederlandse kolonie in Brazilië die in de voorafgaande jaren op de Portugezen is veroverd. Aan hem de taak om het land te verdedigen, uit te breiden en op te bouwen. Maar dat laatste gaat niet vanzelf, laat hij de Staten-Generaal weten. Er zijn ossen en slaven nodig om de suikerproductie weer op gang te helpen, en daar was het allemaal om te doen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen