• Afrekenen
 • Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  dinsdag 19 september 2017

  Signalementen – Historisch Nieuwsblad 10 – 2017

  Opvallende boeken van deze maand

  Het is het belangrijkste land van Europa, maar de meeste boeken die hier over Duitsland verschijnen beperken zich tot de jaren 1933-1945. Daarom is deze handzame naoorlogse geschiedenis van Duitsland-kenner Willem Melching meer dan welkom. Modern Duitsland Willem Melching 179 p. Amsterdam University Press,
  € 9,99.

   

   

   Geen gewone reisgids, maar een boek dat de lezer langs plekken   voert waar Nederlanders een rol hebben gespeeld of avonturen   hebben beleefd. Bijvoorbeeld een architect die de Tiber wilde   verleggen, het ‘liefdesnestje’ van een Oranje-prinses, en een   priester die  Mussolini bezocht.

   Nederlanders in Rome Arthur Westeijn 252 p. Prometheus, € 17,99.

   

   

  Gedegen onderwijs in praktische kennis, dat was het idee achter de hogere burgerschool. Vlot geschreven geschiedenis, met herinneringen van oud-hbs’ers als Neelie Kroes, Freek de Jonge en Hedy d’Ancona.
  Wij van de HBS. Terug naar de beste school van Nederland Roelof Bouwman en Henk Steenhuis 272 p. Meulenhoff, € 19,99.

   

  En ook nog…

   Wagner, Tolkien, Game of Thrones – zonder kennis van de Viking-   mythen ontgaat je veel. Dit boek maakt je wegwijs.
   De Noordse Mythen. Goden en helden van het oude Scandinavië   Carolyne Larrington 208 p. Athenaeum-Polak & Van Gennep,
   € 22,50.
   
   

   

  Schokkende reconstructie van de oorlogsmisdaden van drie Nederlandse officieren en hun manschappen op het voormalige Celebes, waarbij 1550 burgers omkwamen.
  Massa-executies op Sulawesi. Hoe Nederland wegkwam met moord in Indonesië Manon van den Brekel 174 p. Walburg Pers, € 19,95.

   


   

   Hollanders en buitenlanders over een stuk ‘buitenland’ in   Nederland. De Franse tekst is vertaald, de Engelse en Duitse   teksten niet.

   Limburg door vreemde ogen. Reisverhalen uit de 19de eeuw Antoine   Jacobs en Harrie Leenders 550 p. Uitgeverij Leon van Dorp,
   € 39,95.
   
   
   

  3 boeken over het Derde Rijk

   Een Von Papen spreekt over zijn ervaringen in Hitler-Duitsland Felix von Papen 112 p. Prometheus, € 18,99

  Anders dan zijn oom Franz von Papen verzette de auteur zich tegen Hitler. Heruitgave van een boek dat in 1939 in Nederland verboden werd wegens ‘belediging van een bevriend staatshoofd’.
   


   

   Een Duits leven Brunhilde Pomsel 240 p. Xander, € 19,90

   Memoires van de secretaresse van Joseph Goebbels.   Schoolvoorbeeld van de ‘gewone’ Duitse burger die meeliep en de   andere kant op keek.
   

  Himmlers geheime deal Max Wallace 438 p. Spectrum, € 29,99

  Tegen het einde van de oorlog wilde SS-topman Heinrich Himmler het op een akkoordje met de geallieerden gooien, waardoor hij instemde met een ingenieus en gewaagd reddingsplan dat duizenden Joden het leven redde.