Home Signalementen

Signalementen

  • Gepubliceerd op: 2 juli 2012
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Frans Smits

Limonov
Emmanuel Carrère
352 p. De Bezige Bij, € 19,95

In deze signalementen bespreek ik alleen fictie. Welke romans zijn de moeite waard mee te nemen op vakantie?
Allereerst dit prachtige boek van de Franse schrijver Emmanuel Carrère over de Russische schrijver en politicus Eduard Limonov, die echt bestaat. Hij is namelijk leider van de Nationaal-Bolsjewistische Partij, een extreme partij die het opneemt tegen Poetin. Carrère heeft het avontuurlijke leven van Limonov in romanvorm gegoten. Limonov, geboren in 1943, wordt in de jaren zeventig vanwege zijn dissidente opstelling het land uitgezet. Hij belandt in Amerika waar hij romans schrijft, waarmee hij in Frankrijk beroemd wordt.

Agent 6 (493 p. Anthos, € 19,95) is het laatste deel van de Russische trilogie van de Engelse schrijver Tom Rob Smith. Centraal staat voormalig agent bij de geheime dienst Leo Demidov, die via Afghanistan in Amerika belandt om de moordenaar van zijn vrouw op te sporen.

Vrij man
Nelleke Noordervliet
464 p. Atlas Contact, € 19,95

De nieuwe roman van Nelleke Noordervliet speelt in het midden van de Gouden Eeuw. Johan de Witt is aan de macht en in de strijd tegen Engeland beleeft de Republiek prachtige overwinningen. Hoofdpersoon is de Rotterdammer Menno Molenaar, van eenvoudige komaf, maar hoogst intelligent. Dankzij patronage van de rijke Engelse reder Dixon kan Molenaar een juridische opleiding volgen en hij belandt in Haagse politieke kringen rond Johan de Witt. Dixon dwingt Molenaar te spionneren voor Engeland. Wanneer dit uit de hand loopt vlucht Molenaar naar de Nieuwe Wereld. Het mooie aan dit boek zijn de schetsen van het leven aan de zelfkant van de Republiek. Op een gegeven moment moet Molenaar onderduiken en vestigt hij zich in een Haagse achterbuurt. Ook de beschrijving van de kring van wat we tegenwoordig de Radicale Verlichting noemen (Spinoza, Koerbagh), waar Molenaar toegang tot heeft, is zeer de moeite waard.


Zwarte kant
Kisling & Verhuyck
272 p. De Arbeiderspers, € 18,95

Het vorige boek van het historische thrillerduo Kisling en Verhuyk De duim van Alva heb ik hier zeer positief besproken. Ook Zwarte kant is weer aangenaam om te lezen en intelligent opgebouwd. Het speelt in een dorp in de Dordogne met twee kasteelheren die op voet van oorlog met elkaar staan. Nora Blanker, die werkt bij een prestigieus Amsterdams antiquariaat, bezoekt een congres over erotische spotschriften uit de achttiende eeuw, dat gehouden wordt in een van de kastelen. Een van de sprekers overlijdt op verdachte manier en dan ervaart Blanker dat de strijd tussen beide kasteelheren helemaal uit de hand loopt.

Ook van de Vlaamse Mieke de Loof besprak ik hier eerder werk (Wrede schoonheid). Haar nieuwe historische misdaadroman De vijand van binnen (217 p. De Geus, € 17,90) speelt in Wenen vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Geheim agent en jezuïet Ksaveri Ignatz onderzoekt de moord op een medebroeder. De moord blijkt verband te houden met het Weense hongeroproer van 1911, waarin anarchisten een belangrijke rol hebben.


Een fatale primeur
Marjolijn Uitzinger
285 p. De Geus, € 18,99

‘Nieuw thrillertalent van Nederlandse bodem’, meldt de uitgever over Marjolijn Uitzinger, die we kennen als radio- en televisiepresentator. Ja, Uitzinger, die momenteel woont en werkt in Berlijn, is inderdaad een nieuw talent. Haar eerste thriller is gesitueerd in Berlijn en handelt rond stasigeheimen. Hoofpersoon is de jonge journaliste Sam Coorenvaar, die een moordaanslag op haar collega oplost. Een belangrijke bijrol is weggelegd voor een Belangrijke Nederlandse Schrijver die een kwalijk Stasiverleden blijkt te hebben.

In de eerste roman van Johan Faber (voorheen nonfictie-auteur) Wende (318 p. Nijgh & Van Ditmar, € 19,95) is de val van de Muur en een tragische gebeurtenis die hoofdpersoon Peter Hemel daarbij meemaakt het uitgangspunt. Hemel studeert dan politicologie in Amsterdam. De beschrijving van die opleiding en de docenten is buitengewoon komisch. Hemel stuit op mogelijke betrokkenheid van docenten bij Stasi-operaties.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.