Home SIGNALEMENTEN

SIGNALEMENTEN

  • Gepubliceerd op: 22 april 2013
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg
  • 2 minuten leestijd

 

In Darkness
Agnieszka Holland
Vanaf 2 mei in de bioscoop

Het is een bizar overlevingsverhaal. In het voorjaar van 1943 vlucht een groep Joden in de Poolse stad Lvov bij een Duitse razzia het stadsriool in. Als rioolarbeider en kleine crimineel Leopold Socha hen ontdekt, ziet hij een mooie kans om zich te verrijken. In ruil voor voedsel krijgt de man, voor wie antisemitisme even gewoon is als ademen, spullen en geld.
Maandenlang houdt hij de onderduikers in leven; de spanningen in het smerige riool lopen hoog op. Als het geld op is, doet hun dubieuze redder niet wat iedereen verwacht – hen verraden –, maar blijft hij langskomen met eten en drinken.
Na veertien (!) maanden kruipen bij de bevrijding van Lvov tien overlevenden uit het riool. De Poolse filmmaakster Agnieszka Holland, die eerder films maakte over de relatie tussen Poolse Joden en niet-Joden in de oorlog, nuanceert met de claustrofobische speelfilm In Darkness het debat over de Jodenvervolging in Polen.


De Holocaust. Een monument in film
Willy Lindwer
Source1Media, € 37,99

Meer dan tachtig films maakte de Amsterdammer Willy Lindwer – zoon van in de jaren dertig naar Nederland gevluchte Oekraïense en Poolse Joden – in de afgelopen veertig jaar. De laatste decennia waren dat vrijwel uitsluitend films over het Joodse leven in Nederland. De dvd-box De Holocaust. Een monument in film bevat op zeven dvd’s Lindwers zeventien films over de Jodenvervolging.
Daaronder De laatste zeven maanden van Anne Frank, waarin vrouwen aan het woord komen die Anne Frank aan het einde van haar leven hebben meegemaakt. Lindwer heeft ook films gemaakt over onderwerpen die lang taboe waren, zoals het optreden van de Joodse Raad (Het fatale dilemma, de Joodsche Raad voor Amsterdam, 1941-1943) en de nare ervaringen van onderduikkinderen met onderduikouders (Kind in twee werelden, de Joodse oorlogspleegkinderen).
Een ontroerend persoonlijk document is Terug naar mijn Shtetl Delatyn, waarin Lindwer met zijn dochter en hoogbejaarde vader naar diens geboorteplaats in de Oekraïne reist.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Fout in routekaart rampvlucht Bijlmermeer belandde in onderzoeksrapport
Fout in routekaart rampvlucht Bijlmermeer belandde in onderzoeksrapport
Artikel

Fout in routekaart rampvlucht Bijlmermeer belandde in onderzoeksrapport

In het eindrapport van de Raad voor de Luchtvaart uit 1994 over de oorzaken van de Bijlmerramp stond een fout: op een routekaart van de rampvlucht was het moment waarop het vliegtuig twee motoren verloor, verkeerd aangegeven. Een oud-onderzoeker van de Raad, Henk Pruis, ontdekte de fout onlangs. Hij denkt dat die voeding heeft gegeven...

Lees meer
Greenpeace groot dankzij aanslag op Rainbow Warrior
Greenpeace groot dankzij aanslag op Rainbow Warrior
Interview

Greenpeace groot dankzij aanslag op Rainbow Warrior

Veertig jaar geleden blies de Franse geheime dienst het Greenpeace-schip de Rainbow Warrior op. Er viel één dode. De Nederlander Martini Gotjé was aan boord toen de bommen ontploften. Voor Greenpeace brak een nieuwe periode aan. Op 10 juli 1985 blies de Franse geheime dienst het Greenpeace-schip de Rainbow Warrior op. Het schip lag in...

Lees meer
Scène uit The teacher who promised the sea
Scène uit The teacher who promised the sea
Recensie

‘The Teacher Who Promised the Sea’ toont dat het Franco-verleden nog springlevend is

Autoritaire en dictatoriale regimes haten kritisch onderwijs. Dat blijkt ook uit de speelfilm The Teacher Who Promised the Sea, waarin een Franco-militie in 1936 meedogenloos afrekent met een jonge idealistische onderwijzer. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen. De Catalaan Antoni Benaiges is 31 als hij in 1935 als onderwijzer gaat werken in een schooltje...

Lees meer
Leden-van-de-Nationale-Garde-ondervragen-een-man-tijdens-de-rassenrellen-in-Chicago-1919.-Copyright-Getty-Images-scaled.jpg
Leden-van-de-Nationale-Garde-ondervragen-een-man-tijdens-de-rassenrellen-in-Chicago-1919.-Copyright-Getty-Images-scaled.jpg
Artikel

Amerikaanse president zet politie en leger in tegen ongewenst verklaarde immigranten

Tijdens het presidentschap van Woodrow Wilson sloeg de Amerikaanse overheid met harde hand stakingen neer, deporteerde duizenden migranten en liet racistisch geweld tegen zwarten ongestraft. Daardoor kwam de democratie hevig onder druk kwam te staan, net als nu onder Donald Trump.

Lees meer