Home Schotten trivialiseren hun geschiedenis

Schotten trivialiseren hun geschiedenis

  • Gepubliceerd op: 28 januari 2020
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
Schotten trivialiseren hun geschiedenis

Schotten moeten trotser zijn op hun verleden, vinden historici. Zeker in tijden dat de verhouding met de Engelsen op scherp staat.

Veertien Schotse historici willen dat er meer waardering komt voor de eigen geschiedenis. Dit schrijven ze in The Sunday Times van 22 december jongstleden. De historici – onder meer verbonden aan de universiteiten van Edinburgh, Aberdeen, St. Andrews en Glasgow – ergeren zich aan de trivialisering van het Schotse verleden door festivals en musea. Deze instellingen tonen te weinig interesse voor tekst, vinden zij, en museumwinkels hebben een lamentabel aanbod met te weinig relevante boeken. Daardoor lijkt het alsof Schotland alleen geruite rokken en shortbread (een koekje) te bieden heeft. De academici schrijven: ‘Wij roepen op tot een radicale herwaardering van de presentatie van de Schotse cultuur om de rijkdom, diversiteit en kwaliteit ervan te benadrukken, en stellen voor dat er een krachtige en inclusieve werkgroep wordt opgericht om verandering op dit gebied te stimuleren.’

De veertien historici sluiten zich aan bij een eerder artikel in The Sunday Times van de uitgever Hugh Andrew. Deze klaagt over een gebrek aan belangstelling voor het 700-jarig jubileum van de Declaration of Arbroath. Dit document uit april 1320 wordt wel gezien als een Schotse onafhankelijkheidsverklaring. ‘Zolang honderd van ons in leven zullen blijven,’ staat er in die verklaring, ‘zullen we nooit instemmen met de heerschappij van de Engelsen.’ Hoogst actuele woorden, vindt Andrew, in een tijd dat er volop wordt gepraat over onafhankelijkheid. Maar de Schotse overheid ondersteunt nauwelijks initiatieven om het jubileum te vieren. In plaats daarvan gaf ze het grote Amerikaanse filmbedrijf Pixar geld voor de historisch niet geheel correcte animatiefilm Brave (2012).
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.