Home Russen in de ban van nazi-propaganda

Russen in de ban van nazi-propaganda

  • Gepubliceerd op: 14 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Karel Onwijn/ Moskou

Rusland groeit uit tot wereldcentrum van antisemitisme en holocaustontkenning. Boeken en dvd’s met nazi-boodschappen zijn overal te koop, ook in gerenommeerde boekhandels en platenzaken in Moskou.

In Rusland is nazi-propaganda uitgegroeid tot een rage. Zonder veel moeite zijn tussen de dvd’s met alledaagse speelfilms Duitse propagandafilms vinden, ter verheerlijking van de SS of met frontnieuws zoals ze in de Duitse bioscopen gedurende de Tweede Wereldoorlog werden uitgezonden. Ook zijn er dvd-series met speelfilms van ‘de beste actrices van het Derde Rijk’.

Nazi-propaganda ligt in Rusland niet alleen op straat en in de kiosk, ook steeds meer officiële winkels verkopen boeken die de daden van de nazi’s verheerlijken en de holocaust bagatelliseren of zelfs ronduit ontkennen. Ze staan naast recente historische Russische werken waarin alle rampspoed die Rusland de afgelopen eeuw heeft getroffen wordt toegeschreven aan een joods complot. Een aantal mensenrechtenorganisaties heeft inmiddels de noodklok geluid, maar de autoriteiten nemen vooralsnog geen stappen om de verkoop aan banden te leggen. Ook protesten bij boekhandels of uitgevers hebben tot nu nog maar weinig effect gehad.

Rusland wordt al sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 overspoeld met antisemitische en fascistische literatuur, maar de enorme schaal en het commerciële karakter van dit moment zijn volgens Russische mensenrechtenorganisaties nieuw en alarmerend. Ze schrijven dit toe aan de snel toenemende xenofobie en radicalisering in het land, die zich onder meer uiten in een groeiend aantal gewelddadige aanvallen met een racistisch of antisemitisch motief.

Volgens Jevgeni Altman van de Russische afdeling van het Holocaustfonds groeit Rusland langzaam maar zeker uit tot een van de wereldcentra van holocaustontkenning en antisemitisme. Uit recent onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 28 procent van de Russische bevolking voorstander is van de stichting van speciale nederzettingen voor de joodse bevolking in Rusland.

Eerder dit jaar riepen twintig Russische parlementariërs op tot een verbod op alle joodse organisaties in het land. Zij dienden een verzoek in bij het Openbaar Ministerie en plaatsten hun oproep in de ultranationalistische krant Roes Pravoslavnaja (Orthodox Rusland). Als motivatie gaven de parlementariërs dat het jodendom al tweeduizend jaar vreemdelingenhaat zou propageren en daarmee de wedergeboorte van de Russische staat zou tegenhouden.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.