• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  donderdag 22 oktober 2020

  Rotterdamse onderscheiding draagt naam van slavenhandelaar

  Door: Bas Kromhout

  De Johan van der Veeken-penning die de gemeente Rotterdam jaarlijks uitreikt aan succesvolle ondernemers, is vernoemd naar een slavenhandelaar uit de zestiende eeuw. Dit is een van de uitkomsten van het onderzoek dat de gemeenteraad heeft laten doen naar het slavernijverleden van Rotterdam.

  Toen de Rotterdamse gemeenteraad in 2017 een motie aannam om onderzoek te laten verrichten naar het koloniale en slavernijverleden van de stad, stemden de VVD en Leefbaar tegen. Het VVD-raadslid Tim Versnel beschouwde de opdracht als een opmaat naar excuses of het veranderen van straatnamen. En dat was allemaal niet nodig, want ‘geen enkele Rotterdammer die vandaag leeft, heeft part noch [sic] deel gehad aan de slavernij’.

  Ondanks de bezwaren van de twee rechtse partijen is het onderzoek afgerond. Het resultaat bestaat uit drie boeken, waarvan één specifiek ingaat op het Rotterdamse aandeel in slavenhandel en slavernij. Het is geschreven door Alex van Stipriaan, hoogleraar Caribische geschiedenis aan de Erasmus Universiteit, en heet Rotterdam in slavernij.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen