• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2016

  Robespierre en de Terreur van de Franse Revolutie

  Ideoloog van de Terreur

  Door: Maurice Blessing

  In 1793 ontspoort de Franse Revolutie: duizenden vermeende contrarevolutionairen worden vermoord. Drijvende kracht achter de executies is Maximilien de Robespierre. Hoe kon deze fletse jurist uitgroeien tot de morele leider van de Terreur?

  Tegen het einde van de middag van 5 april 1794 bereiken de wagens met veroordeelden de Rue Saint-Honoré. Het samengestroomde publiek houdt de adem in. De Parijzenaars komen maar voor één man: Georges Jacques Danton. Van alle politici van de Eerste Franse Republiek is de charismatische Danton, met zijn imposante voorkomen en stem als een brulboei, altijd het meest zichtbaar geweest. Nu wordt ook hij geslachtofferd door het wrede regime waarvan hij zelf deel uit maakte.

  Schijnbaar onbewogen kijkt Danton voor zich uit, op weg naar zijn eindbestemming: de guillotine op de Place de la Révolution. Slechts heel even laat hij zich gaan: als hij de verblijfplaats van zijn oude vriend en politiek strijdmakker Maximilien de Robespierre op nummer 366 van de Rue Saint-Honoré in het vizier krijgt. De man die Danton ooit schreef dat hij één met hem was in al zijn smart, heeft hem overgeleverd aan de dodelijke willekeur van het Revolutionair Tribunaal. Robespierre laat zich echter niet zien; Frankrijks machtigste en meest gevreesde politicus blijft verborgen in het schemerdonker van zijn woonkamer.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen