• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 8/2004

  Rembrandt: Betoverend kunstenaar

  De acht Grootste Nederlanders aller tijden

  Door: Ernst van de Wetering

  Nederland koos in het jaar 2004 de Grootste Nederlander aller tijden. Historisch Nieuwsblad leverde een bijdrage aan de discussie met een serie portretten van historische Nederlanders die een blijvende contributie hebben geleverd aan de Nederlandse samenleving en identiteit. Op de tweede plaats stond Rembrandt van Rijn, wiens geniale werk mensen in de hele wereld gelukkig maakte en tot nadenken stemde.

  Hoe groot is Rembrandt?

  Er wordt wel eens beweerd dat Rembrandts roem na 1830 door de Hollanders kunstmatig is opgeblazen. In dat jaar werden Holland en België gescheiden, en België mocht Rubens houden. Daardoor moesten wij op zoek naar een eigen nationaal symbool: een groot genie in de schilderkunst, onze kunst bij uitstek. Het feit dat Rembrandts standbeeld van 1852 op het Rembrandtplein in Amsterdam van gietijzer is en niet van brons, wordt wel eens genoemd als een aanwijzing dat wij dat genie graag op een koopje wilden hebben, en het dus niet zo serieus meenden. Toch werd Nederland al in 1884 door Busken Huet beschreven als Het land van Rembrand. Maar, zoals dat bij ons gaat: de twijfel bleef. Is de Nachtwacht niet eigenlijk een koektrommelschilderij? Is Rembrandt, kortom, nou wel echt zo groot?

  Daarom was het een hele opluchting toen, nog niet zo lang geleden, een jonge Nederlandse kunsthistoricus in het archief van een Zuid-Duitse kunstliefhebber een in 1664 (vijf jaar voor Rembrandts dood) opgemaakte lijst met namen van schilders aantrof waarin Rembrandt wel op een heel bijzondere manier belicht werd. De opsomming van kunstenaars onder de titel 'De namen van de beroemdste Europese schilders' was een lijstje van het type dat zeventiende-eeuwse kunstliefhebbers voor zichzelf maakten om met enige trots te documenteren van hoeveel schilders - en vooral beroemde schilders - ze de namen wel wisten op te sommen. In dit geval waren het er 166.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen