• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2017

  PROVO. De ludieke opstand tegen bom en regentendom – Marko Otten

  Provo kostte burgemeester de kop

  Door: Frans Smits

  Dit boek werd gepresenteerd op 13 mei jongstleden. Die dag was het precies vijftig jaar geleden dat Provo ludiek werd begraven in het Vondelpark te Amsterdam. Provo zette tussen 1965 en 1967 Nederland en vooral Amsterdam op zijn kop. De autoriteiten zetten keihard geweld in tegen acties, demonstraties en provocaties. Het kostte de hoofdcommissaris van politie en de burgemeester van de hoofdstad uiteindelijk de kop.

  De auteur, Marko Otten, is van 1950 en puberde dus toen Provo actief was. Hij volgde alles enthousiast op de televisie. Veel later sprak hij met tal van Provo’s, zoals Roel van Duijn, en spitte hij het Provoarchief op het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis door. Zijn boek is prettig leesbaar en belangrijk omdat hij de grote politieke en culturele betekenis van Provo weet te benoemen. Dat gebeurt in drie delen.
   

  ‘Dagelijks worden mensenoffers gebracht voor de nieuwste autoriteit waaraan het klootjesvolk zich heeft overgeleverd: de Auto-autoriteit.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen