Home PROVO. De ludieke opstand tegen bom en regentendom – Marko Otten

PROVO. De ludieke opstand tegen bom en regentendom – Marko Otten

  • Gepubliceerd op: 21 juni 2017
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Frans Smits
PROVO. De ludieke opstand tegen bom en regentendom – Marko Otten

Dit boek werd gepresenteerd op 13 mei jongstleden. Die dag was het precies vijftig jaar geleden dat Provo ludiek werd begraven in het Vondelpark te Amsterdam. Provo zette tussen 1965 en 1967 Nederland en vooral Amsterdam op zijn kop. De autoriteiten zetten keihard geweld in tegen acties, demonstraties en provocaties. Het kostte de hoofdcommissaris van politie en de burgemeester van de hoofdstad uiteindelijk de kop.

De auteur, Marko Otten, is van 1950 en puberde dus toen Provo actief was. Hij volgde alles enthousiast op de televisie. Veel later sprak hij met tal van Provo’s, zoals Roel van Duijn, en spitte hij het Provoarchief op het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis door. Zijn boek is prettig leesbaar en belangrijk omdat hij de grote politieke en culturele betekenis van Provo weet te benoemen. Dat gebeurt in drie delen.
 

‘Dagelijks worden mensenoffers gebracht voor de nieuwste autoriteit waaraan het klootjesvolk zich heeft overgeleverd: de Auto-autoriteit.’

Het eerste deel beschrijft de voorgeschiedenis, geschiedenis en gevolgen van Provo. In het tweede deel analyseert Otten het idealisme van de Provo’s, met name het pacifisme en toont hij de invloed van de beweging buiten Amsterdam (Groningen, Zuid-Limburg). Tot slot gaat hij in op de uiteenlopende opvattingen van journalisten, historici en andere wetenschappers over de betekenis van Provo voor de naoorlogse geschiedenis van Nederland.

Frans Smits is hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad.

PROVO, de ludieke opstand tegen bom en regentendom
Marko Otten
289 p. Het Boekenschap, € 24,95

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.