• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 9/2017

  Post voor de aliens

  Voyager Golden Record

  Door: Afke van der Toolen

  Veertig jaar geleden vloog de Voyager Golden Record de ruimte in, een visitekaartje van de mensheid aan eventuele buitenaardsen. Aan de lancering ging een hele discussie vooraf. Wat moest er mee en wat niet? In elk geval geen popmuziek en ook geen naaktfoto’s.

  Muziekcriticus Martin Williams geloofde zijn oren niet. ‘Even kijken of ik het goed begrijp,’ zei hij. ‘Het is zondagavond elf uur, en je belt me met de vraag wat voor jazzmuziek naar de sterren moet worden gestuurd?’ Inderdaad, dat was de vraag. En zowaar: drie maanden later werd er jazz de ruimte in geschoten, op zoek naar het luisterend oor - of vergelijkbaar zintuig - van een buitenaardse levensvorm. Om precies te zijn: ‘Melancholy Blues’ van Louis Armstrong en His Hot Seven.

  Maar er ging ook andere muziek de sterren tegemoet. Een Pygmeeën-beurtzang ter ere van de honingoogst, de Cavatina uit Beethovens dertiende strijkkwartet, en nog veel meer, waaronder onvervalste rock–’n-roll van Chuck Berry - ook al waren er stemmen opgegaan die vonden dat pubermuziek à la ‘Johnny B. Goode’ geen goede reclame was voor de mensheid.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen