Home Politie tegen Noord-Afrikanen

Politie tegen Noord-Afrikanen

  • Gepubliceerd op: 14 november 2019
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
Politie tegen Noord-Afrikanen

Van 1923 tot 1944 had Parijs een speciale politie voor Noord-Afrikanen, die op dubieuze wijze controle uitoefende.

Aanleiding voor de oprichting van de Brigade Nord-Africaine (NBA) was een reeks moorden die de Marokkaanse migrant Khéili Mohammed Sulimane in 1923 pleegde. Die moorden wakkerden de angst voor Noord-Afrikaanse vreemdelingen aan, en kranten eisten actie tegen dit ‘gevaar’. Daarom werd de speciale politiedienst opgericht, die zich alleen bezighield met Parijzenaars van Noord-Afrikaanse afkomst. De meesten kwamen uit de kolonie Algerije.

In de ruim twintig jaar dat de NBA bestond, werd de politiedienst er vaak van beschuldigd onnodig geweld te gebruiken. De klachten kwamen onder andere van de Algerijns-nationalistische organisatie Étoile Nord-Africaine. De NBA hield deze organisatie scherp in de gaten en stelde zich daarbij volgens de leden intimiderend en regelmatig ook gewelddadig op.

Ook werkte de NBA zeer nauw samen met de Service des Affaires Indigènes Nord-Africaine (SAINA), die Noord-Afrikanen hielp allerlei sociale problemen op te lossen – van onderlinge ruzies over schulden tot problemen op het werk en zoektochten naar verdwenen familieleden. In de praktijk liepen de organisaties in elkaar over, en daardoor kon de politie grote druk uitoefenen. Werklozen waren afhankelijk van de SAINA, maar moesten het zonder steun doen als de NBA hen beschouwde als gevaarlijke nationalisten.
 
Bron
Danielle Beaujon, ‘Policing Colonial Migrants: The Brigade Nord-Africaine in Paris, 1923–1944’, in: French Historical Studies.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.