• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2022

  Pogroms op Joden in Oekraïne

  Midden in het beschaafde Europa - Jeffrey Veidlinger

  Door: Ewout Klei

  Vlak na de Eerste Wereldoorlog werden in Oekraïne massaal Joden gedood door verschillende groepen antisemieten. De Amerikaanse historicus Jeffrey Veidlinger haalt deze geweldsorgie uit de vergetelheid. Hij laat ook zien dat hier de basis werd gelegd voor de Holocaust.

  Tussen 1918 en 1921 vonden in Oekraïne bloedige antisemitische pogroms plaats, met meer dan 100.000 dodelijke Joodse slachtoffers tot gevolg. Jeffrey Veidlinger heeft over deze gruwelijke geschiedenis een indrukwekkend en goed gedocumenteerd boek geschreven.

  De titel is ontleend aan de Franse schrijver Anatole France, die zich tegen antisemitisme had uitgesproken tijdens de Dreyfus-affaire (1894-1906) en het in 1919 opnieuw voor de Joden opnam. Hij kon zich niet voorstellen dat er ‘midden in het beschaafde Europa’ zulke verschrikkelijke slachtingen plaatsvonden.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen