Home Plastic peterselie

Plastic peterselie

  • Gepubliceerd op: 1 december 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Marieke Prins

Vier de Middeleeuwen is een kindertentoonstelling voor de hogere groepen van de basisschool. Ze bestaat uit een boerenstulpje, een toren van de adel, een cel van een monnik, en een ommuurd stadspleintje. Deze vier onderdelen vertegenwoordigen de vier standen. Het geheel wordt van de buitenwereld afgesloten door een soort kasteelmuur.

Authentieke middeleeuwse voorwerpen zijn er ook. Ze bevinden zich in vitrines op de plek waar ze gebruikt werden. Glissen – schaatsen van been – liggen bijvoorbeeld bij de stadsgracht. Een boerin en haar varkentje gluren nors uit hun boerderijtje. Ernaast een mand met kippen, klaar om naar de markt te gaan. Op het stadspleintje klinkt geluid van voetstappen en gepraat. De huizen zijn met zorg op triplex geschilderd. Kraampjes met smakelijk uitziend nep-eten staan in het midden, met worsten, visjes en frisgroene plastic peterselie. In een keuken brandt een nepvuurtje.

Maar niet overal in de tentoonstelling is de vormgeving even mooi doorgevoerd. Het water in de gracht is van landbouwplastic, de toren van de adel is vanbinnen kaal. En alles is wel érg roodbruin, zelfs het Hollandse landschap op de achterwand van de tentoonstelling.

Vier de Middeleeuwen is aardig, maar niet verrassend. Scholen die dichter bij het Archeon liggen kunnen beter daarnaartoe. Maar verder is het een prima tentoonstelling voor de doelgroep. Basisinformatie over de Middeleeuwen, een goede vragenlijst, ridderattributen: ideaal voor een geschiedenisles. En je kunt er leuk schrijven met ganzenveren.

Individuele bezoekers krijgen een boekje mee met wetenswaardigheden over de Middeleeuwen. Net als de tentoonstelling is dat aardig, leerzaam, en een beetje schools.

Vier de Middeleeuwen Tot en met 9 juni 2004. Stedelijk Museum Zwolle, Melkmarkt 41, Zwolle. Open di-za 10-17 uur, zo 13-17 uur. Info: 038-42 14 650 of www.museumzwolle.nl

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.