• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 5/2013

  Piet van Staveren (1925- )

  Indië-ganger in gewetensnood

  Door: Martijn Blekendaal

  Als Indonesië zich losmaakt van Nederland, weigert communist Piet van Staveren te vechten tegen de inwoners. Hij deserteert en wordt Pitojo Koesoemo Widjojo.

  Waarom Piet van Staveren nu juist de nacht van 13 op 14 juni 1947 uitkiest om over te lopen is niet duidelijk. Een opwelling is het in elk geval niet. Dat bewijst de brief die hij bij zich draagt: de brief waarin vier prominente Indonesiërs verklaren voor hem garant te staan. Zoiets regel je niet in een dag. De brief moet hem heelhuids door vijandelijk gebied helpen, in de buurt van Njalindung, West-Java. Daar ligt Piet van Staveren die bewuste nacht in de voorste wachtpost aan de demarcatielijn tussen Nederlands en Indonesisch gebied.

  Voor zijn dienst erop zit, sluipt Piet terug naar het kampement. Iedereen slaapt. Heimelijk pakt hij zijn spullen bijeen. Met de brief op zak verlaat hij het kampement weer en loopt hij onder het spoor door, de Indonesische zone binnen. Het ‘land achter de lijn’ ligt er verlaten bij.
   

  Van Staveren stuit op een Indonesische patrouille, in een reflex roept Piet 'Merdeka!' - 'vrijheid'. Het werkt als een wachtwoord

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen