• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2006

  Paranoia

  Door: Maarten van Rossem

  Door een merkwaardig toeval moest ik mij binnen twee dagen verdiepen in twee sterk verwante samenzweringstheorieën. Ik moest een scriptie nakijken waarin werd betoogd dat Franklin Roosevelt van tevoren op de hoogte was van de Japanse aanval op Pearl Harbor in 1941, en ik kreeg een documentaire toegezonden waarin zonder enige aarzeling werd gesteld dat de Amerikaanse regering zelf de aanval op de Twin Towers en het Pentagon heeft uitgevoerd.

  Omdat Roosevelt dolgraag de Verenigde Staten aan de Tweede Wereldoorlog wilde laten deelnemen hield hij zijn voorkennis angstvallig geheim, opdat het effect van de Japanse aanval maximaal zou zijn. Dat betekent dat de president ruim 2400 matrozen en soldaten welbewust de dood in heeft gejaagd. President Bush en zijn medewerkers hebben de aanslagen van 11 september 2001 georganiseerd om een ongerechtvaardigde oorlog tegen Irak te kunnen voeren en de macht van de president sterk uit te breiden.

  Het is bekend dat de Amerikanen in 1941 in staat waren de Japanse codeberichten te lezen. Roosevelt had in principe op de hoogte kunnen zijn van het feit dat de Japanners op zondag 7 december een oorlog tegen de Verenigde Staten wilden beginnen. Dat de president dat niet wist, lag aan een gebrekkig functionerende inlichtingendienst. Als Roosevelt wel op de hoogte zou zijn geweest, betekent dat nog geenszins dat hij wist dat Pearl Harbor aangevallen zou worden. Daarover was in de door de Amerikanen ontcijferde berichtgeving niet gerept.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen