Home Paranoia

Paranoia

  • Gepubliceerd op: 14 maart 2006
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Maarten van Rossem

Door een merkwaardig toeval moest ik mij binnen twee dagen verdiepen in twee sterk verwante samenzweringstheorieën. Ik moest een scriptie nakijken waarin werd betoogd dat Franklin Roosevelt van tevoren op de hoogte was van de Japanse aanval op Pearl Harbor in 1941, en ik kreeg een documentaire toegezonden waarin zonder enige aarzeling werd gesteld dat de Amerikaanse regering zelf de aanval op de Twin Towers en het Pentagon heeft uitgevoerd.Omdat Roosevelt dolgraag de Verenigde Staten aan de Tweede Wereldoorlog wilde laten deelnemen hield hij zijn voorkennis angstvallig geheim, opdat het effect van de Japanse aanval maximaal zou zijn. Dat betekent dat de president ruim 2400 matrozen en soldaten welbewust de dood in heeft gejaagd. President Bush en zijn medewerkers hebben de aanslagen van 11 september 2001 georganiseerd om een ongerechtvaardigde oorlog tegen Irak te kunnen voeren en de macht van de president sterk uit te breiden.

Het is bekend dat de Amerikanen in 1941 in staat waren de Japanse codeberichten te lezen. Roosevelt had in principe op de hoogte kunnen zijn van het feit dat de Japanners op zondag 7 december een oorlog tegen de Verenigde Staten wilden beginnen. Dat de president dat niet wist, lag aan een gebrekkig functionerende inlichtingendienst. Als Roosevelt wel op de hoogte zou zijn geweest, betekent dat nog geenszins dat hij wist dat Pearl Harbor aangevallen zou worden. Daarover was in de door de Amerikanen ontcijferde berichtgeving niet gerept.

Hoe zijn de aanslagen van 9/11 door de Amerikaanse regering uitgevoerd? De vliegtuigen die de Twin Towers zijn binnengevlogen werden op afstand bestuurd. Dat is technisch zeer wel mogelijk. De panische telefoongesprekken die de passagiers van deze toestellen in de laatste ogenblikken van hun leven hebben gevoerd, zijn knap gesimuleerd. Aangezien brandende kerosine niet voldoende hitte genereert om het stalen frame van de Twin Towers ernstig te beschadigen, zijn de torens opgeblazen. De springladingen zijn in de weken daarvoor door deskundigen aangebracht. Omdat bij het Pentagon en op de plek waar het vierde toestel is neergestort slechts weinig restanten zijn gevonden, ging het daarbij waarschijnlijk om licht overjarige, eveneens radiografisch bestuurde straaljagers. Ook Bush is volgens deze theorie verantwoordelijk voor de dood van bijna drieduizend onschuldige landgenoten.

Wat is er zo merkwaardig aan deze alternatieve scenario’s? Aan beide verhalen is door tientallen, zo niet honderden mensen een verbazende hoeveelheid inventiviteit gespendeerd. Desondanks hebben de samenzweringstheoretici nagelaten om een aantal simpele vragen te stellen en te beantwoorden.

Laten we eens aannemen dat Roosevelt van de aanval wist. Waarom zou hij dan niet de Amerikaanse vloot in Pearl Harbor waarschuwen, zodat de Japanse aanval kon worden opgevangen en afgeslagen? Het brutale feit van die aanval zou er niet minder om geweest zijn en zou het Congres ongetwijfeld hebben overtuigd van het nut van een oorlogsverklaring. Roosevelt was een geslepen politicus, maar zeker geen cynische moordenaar.

Datzelfde bezwaar kan worden gemaakt tegen de 9/11-samenzwering. Bush is een gevaarlijke kluns, maar hij is er niet de man naar om drieduizend mensen in koelen bloede te laten vermoorden. De aanslagen hadden evengoed midden in de nacht kunnen worden uitgevoerd. De vraag blijft ook onbeantwoord waar de omgekomen passagiers van de vier vliegtuigen zijn gebleven als ze niet in die vliegtuigen zaten.

Voor de veronderstelde uitvoering van 9/11 door de Amerikaanse overheid zouden honderden mensen nodig zijn geweest. Het is uitgesloten dat die allemaal tot op heden hun mond zouden hebben gehouden. Dat geldt, in iets mindere mate, ook voor de Pearl Harbor-samenzwering. In beide gevallen waren de politieke risico’s immens. Eén enkel foutje, één enkele loslippige, geldbeluste medewerker en impeachment, met alle gevolgen van dien, zou onvermijdelijk zijn geweest. Paranoia is een slechte historicus.

 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.