• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  dinsdag 18 januari 2022

  Optochten kun je verplaatsen maar carnaval niet

  Door: Geertje Dekkers

  Na ongekende corona-besmettingscijfers gingen er stemmen op om carnaval te verplaatsen naar een veiliger datum. Dat kan met de optochten en kroegavonden. Maar de datum van het echte carnaval ligt na eeuwen bakkeleien vast.

  Carnavalsliefhebbers uit het Brabantse Oosterhout verplaatsen hun feest vanwege corona naar het Pinksterweekendbegin juni. Dat maakte hun stichting De Smulnarren op 16 januari bekend, al formuleerde die het iets anders: met Pinksteren is er een ‘carnavalesk alternatief’. Want hoe verstandig het ook kan zijn om het feest uit te stellen, het officiële carnaval laat zich niet verplaatsen. Daarvoor is het te zeer verbonden met de kerkelijke agenda, en met de datum van Pasen, waarover eeuwenlang is gedebatteerd.

  Carnaval markeert immers het begin van de veertig dagen vasten die voor gelovigen vooraf dienen te gaan aan het cruciale Paasfeest. En dat hoort plaats te vinden op de dag dat Christus uit de dood zou zijn opgestaan. Op het eerste gezicht klinkt dat simpel, want het Nieuwe Testament leert dat Hij herrees op de derde dag van het Joodse Pesach. Maar in de eerste eeuwen van onze jaartelling bleek het behoorlijk complex om die datum te bepalen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen