• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2004

  Oorlog bracht Surinamers welvaart en interneringskampen

  Hoeren en pooiers moesten wijken voor prinses Juliana

  Door: Hester van de Kuilen

  De Tweede Wereldoorlog bracht Suriname een onverwachte economische opleving. Tegelijkertijd draaide de Nederlandse gouverneur de bevolking de duimschroeven aan. 'Ongewenste elementen' werden, net als Duitsers en vermoedelijke NSB'ers, opgesloten in kampen.

  Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog was de Surinaamse hoofdstad Paramaribo een saai en dromerig stadje. Behalve flaneren was er weinig te doen; het centrum bestond uit niet veel meer dan een winkelstraat en een pleintje. De plantage-economie was bijna volledig ingestort, de werkloosheid groot en hardnekkig. Alle pogingen van de Nederlandse regering om een alternatieve vorm van landbouw te ontwikkelen waren gestrand. Premier Colijn schreef vijf jaar eerder: 'Alles wat in Suriname beproefd is [...] het is alles eenvoudig mislukt.'

  Met het uitbreken van de oorlog in Europa en de Duitse inval in Nederland op 10 mei 1940 verrees Paramaribo echter uit zijn lethargische isolement. Suriname was rijk aan delfstoffen, waaronder bauxiet. En aan bauxiet 'de grondstof voor aluminium, gebruikt voor het bouwen van vliegtuigen' was in oorlogstijd grote behoefte.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen