• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2021

  Ontsla eens een ambtenaar

  Column Philip Dröge

  Door: Philip Dröge

  Als het afgelopen jaar ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat Nederland minder goed wordt geleid dan we altijd dachten. Ons koninkrijk is een bestuurlijke plaats delict, bezaaid met gebroken beloftes van Hugo de Jonge, failliete ouders en opengereten Groningse huizen.

  Het lijkt gek, maar dat zou weleens door ons grote aantal ambtenaren kunnen komen. Van alle werknemers in ons land is 20 procent dienaar van de staat. Nieuw-Zeeland – toch geen beroerd geleid land – heeft genoeg aan slechts 11,5 procent. In het al even georganiseerde Zuid-Korea staat slechts 10 procent op de loonlijst van de overheid. Beide landen deden het wél erg goed in de coronacrisis.

  Dat te veel ambtenaren slecht voor een land zijn, weten we dankzij de Britse historicus Cyril Northcote Parkinson. Hij ontdekte ooit dat vlak na de Eerste Wereldoorlog het aantal kantoorklerken op het Britse hoofdkwartier van marine enorm toenam (+78 procent), terwijl het aantal oorlogsschepen dramatisch slonk (-68 procent).

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen