• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2010

  Onafhankelijk persmuskiet

  Willem Oltmans (1925-2004)

  Door: Paul van der Steen

  In bijna alles was Willem Oltmans (1925-2004) het tegendeel van de gemiddelde Nederlandse journalist. Zijn verschijning, zijn onderwerpkeuzes en het rumoer dat hij veroorzaakte weken af van de brave norm.

  Van de vele geruchtmakende televisieoptredens van Willem Oltmans geldt het interview bij Adriaan van Dis misschien wel als de grootste klassieker. Alleen al het begin is magistraal. Na een aankondiging van de presentator paradeert de journalist uit de coulissen. ‘Nathan Sid,’ sist hij ter begroeting, verwijzend naar de kort daarvoor verschenen autobiografische novelle over de jeugd van zijn gastheer. Die is duidelijk not amused: ‘Van Dis is de naam.’ 1-0 voor Oltmans, die duidelijk geamuseerd door zijn grap zijn tanden bloot lacht.

  Wat wilde de gast drinken? Niks, zegt de journalist. Hij heeft achter de schermen al het een en ander tot zich genomen. Het traditionele ‘Water of wijn?’ aan het begin van elk vraaggesprek in Hier is… Adriaan van Dis wordt hierdoor wreed verstoord. 2-0 voor Oltmans.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen