Home Nieuwe media: Pelgrims

Nieuwe media: Pelgrims

  • Gepubliceerd op: 4 juli 2002
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Bas Broekhuizen
  • 3 minuten leestijd

De historische vakantie is in trek. Dat blijkt niet alleen uit het in dit nummer beschreven slagveldtoerisme. Ook wandeltochten zijn in. En wat ligt er meer voor de hand dan het volgen van eeuwenoude pelgrimsroutes?


Nepal, Costa Rica, Zuid-Afrika – het moet steeds verder, duurder en exotischer, lijkt het wel. Volgens de wetten van de dialectiek is er ook een tegenbeweging: weg van de toeristische industrie, tijd voor onthaasting. Ofwel: back to basics, zoals beeldend kunstenaar Alexander schrijft op zijn Officieuze Nederlandse Pelgrims Pagina.

Alexander liep in vier maanden van Amsterdam naar Santiago de Compostela, een van de bekendste bedevaartsoorden van de wereld. Sindsdien is hij verknocht aan de pelgrimage. Zijn website is een combinatie van praktische tips en historische achtergronden bij de Camino, zoals de bedevaartstocht naar Santiago wordt genoemd.

Die Camino is volgens Alexander al veel ouder dan het christendom. De symbolen van de pelgrim – de jakobsschelp en het zwaardkruis – duiden op een voor-christelijke vruchtbaarheidscultus. Maar veruit de meeste pelgrims die de stad door de eeuwen heen bezochten deden dat ter ere van de apostel Sint-Jakobus. Deze zou in Spanje hebben gepreekt. Terug in het Heilige Land werd hij door Herodes Agrippa onthoofd. Om zijn gebeente tegen plundering door islamieten te beschermen, brachten de christenen het terug naar Spanje. In de negende eeuw werd ter zijner eer en glorie een kathedraal gebouwd in Compostela.

Alexander is niet de enige die zijn hart aan de Camino heeft verloren. Een korte zoektocht op het web leert dat steeds meer Nederlanders te voet of per fiets de weg naar Compostela zoeken. Zelfs de ANWB besteedt er op zijn website aandacht aan. Veel van die moderne pelgrims doen op een eigen homepage verslag van hun tocht. Een al wat ouder, maar mooi voorbeeld is de website Herman’s way. Zeer uitgebreid is ook Camino a Santiago. Naast een verslag van zijn eigen bedevaart biedt de Amerikaan Michel Besson een uitputtend overzicht van websites, boeken en muziek over de Camino. Wie verder wil dan Santiago, kan zijn licht opsteken op Pilgrims Progress, waar onder meer informatie te vinden is over pelgrimages naar Noord- en Zuid-Amerika.

Wie niet zo nodig ver weg hoeft, kan gewoon in eigen land langs ’s Heren wegen struinen. Je zou het misschien niet zeggen, maar ook in Nederland struikel je over de bedevaartsoorden. Die zijn letterlijke en figuurlijk in kaart gebracht door het Meertens Instituut.

Inderdaad: Het Bureau van Voskuil. Maar van het stoffige imago van de voormalige bureaus voor dialectologie, volkskunde en naamkunde is weinig meer over. Het instituut is niet alleen verhuisd naar een modern kantoorgebouw aan de rand van Amsterdam, het is ook erg modern in de presentatie van zijn collecties. Op de website van het instituut worden in rap tempo al die kaartsystemen waaraan Voskuil c.s. jaren hebben gewerkt elektronisch ontsloten. Eerder waren al namen, volksverhalen en feesten aan de beurt. Nu dus ook de bedevaartsoorden.

En dat zijn er nogal wat: 642 zitten er in het systeem. En elk van die bedevaartsoorden is van voor naar achter en van onder tot boven beschreven: Onze-Lieve-Vrouw met de Inktpot in Aardenburg, de Heilige Non van Oirschot, de moedermelk van Maria gevat in een beeld in Staveren, en de Zwarte Christus van Wyck. Daar hoef je dus helemaal niet voor naar verre vreemde landen. En als in de loop van dit jaar ook de afbeeldingen aan de databank worden toegevoegd, hoef je er niet eens meer de deur voor uit.

Overigens, voor wie dan toch de site van het Meertens Instituut bezoekt: vergeet niet even te klikken op de prachtige fotoserie van het oude gebouw. Een genot voor de liefhebber van Voskuil!

Links
Officieuze Nederlandse Pelgrims Pagina
Verslag lopend naar Compostela
Herman’s way
Camino a Santiago
Pilgrims Progress
Meertens Instituut
Op lemen voeten
Pilgrimage to Santiago
Pilgrim Net
Pilgrims Compagnion
Pilgrim Tours
Globeloper

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Nieuws

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed

De KB, nationale bibliotheek bewaart een website met documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp voortaan als digitaal erfgoed. De maker van de website, oud-onderzoeker Henk Pruis, wil de fysieke dossiers ook een plek geven in het Nationaal Archief. Pruis digitaliseert documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp, waar hij als ambtenaar van de Rijksluchtvaartdienst...

Lees meer
Beatrice de Graaf
Beatrice de Graaf
Column

Zoek democratische medestrijders op – column van Beatrice de Graaf

Er zijn dagen dat er te veel geschiedenis wordt geschreven. Zoals nu. Binnen een paar weken zijn saaie instituties, waar hoogstens droge colleges over worden gegeven, uitgegroeid tot theaters van psychologische, economische en politieke oorlogsvoering. USAID werd afgeschaft. De NAVO werd ondermijnd. En de EU maakte een kwantumsprong naar een eigen Europese militaire samenwerking. Ze...

Lees meer
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Interview

Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’

‘Kritisch, maar met liefde,’ zo karakteriseert Chris van der Heijden zijn nieuwe boek, dat gaat over zijn ‘foute’ ouders. In Historisch Nieuwsblad legt hij uit wat zijn vader en moeder bezielde om zich bij de NSB aan te sluiten.

Lees meer
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
Artikel

‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden

Steeds wanneer historicus Chris van der Heijden iets publiceerde over de Tweede Wereldoorlog, brachten anderen zijn ‘foute’ vader ter sprake. Nu heeft hijzelf een boek geschreven over zijn ouders, die beiden actief waren in de NSB. ‘Ik denk dat hun intenties goed waren, maar de uitwerking hartstikke slecht.’ Met Grijs verleden. Nederland en de Tweede...

Lees meer