Home Nieuw blad over Surinaamse geschiedenis

Nieuw blad over Surinaamse geschiedenis

  • Gepubliceerd op: 15 december 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Anne Huits

Het gaat goed met de geschiedbeoefening in Suriname. Nadat in april het nieuwe gebouw van het Nationaal Archief Suriname was geopend, heeft het land nu ook een eigen publiekstijdschrift over geschiedenis. His/her TORI is de naam – tori is Sranan voor ‘verhaal’. De ondertitel luidt: Tijdschrift voor Surinaamse geschiedenis en cultuur.

Het begin is prudent. His/her TORI is voorlopig een jaarblad, met als achterliggende gedachte: beter één blad in de hand dan tien edities in de lucht. Het blad is een initiatief van het Instituut voor Maatschappij Wetenschappelijk Onderzoek (IMWO). De redactie bestaat uit Jerome Egger, Eric Jagdew en Hilde Neus-van der Putten, alle drie als docent geschiedenis verbonden aan het Instituut voor de Opleiding van Leerkrachten. Het blad biedt een podium aan docenten en studenten om zelf geschiedenis te schrijven.

De onlangs verschenen eerste editie bevat zeven artikelen en een fotoreportage. Narinder Mohkamsing doet in het openingsartikel een poging oude verhalen uit de Hindoestaanse orale literatuur uit de vergetelheid te redden, want een rijke traditie dreigt verloren te gaan. Hilde Neus neemt schrijfster Cynthia McLeod en haar boek Hoe duur was de suiker? onder de loep. Neus signaleert een discrepantie tussen de waardering die het boek kreeg van critici en de reacties van het brede publiek.

In een artikel over het geschiedenisonderwijs in Suriname maakt Eric Jagdew duidelijk dat pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw de koloniale visie op de geschiedenis van Suriname, zij het aarzelend, werd vervangen door eigen standpunten. Voor een echte doorbraak moesten docenten en leerlingen wachten tot de Bouterse-revolutie aan het begin van de jaren tachtig. ‘Wan ogri tyari wan bun’, oftewel: iets kwaads brengt iets goeds voort. Over goed en kwaad in de jaren tachtig en hoe leerkrachten dit gevoelige onderwerp bespreekbaar kunnen maken, inclusief alle nuances daartussen, gaat een artikel van Jerome Egger.

Met dertig studenten die in de nabije toekomst afstuderen, hoopt de redactie van His/her TORI snel de frequentie te kunnen verhogen van een jaar- naar een kwartaal- of zelfs een maandblad.

Anne Huits is correspondent in Paramaribo

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.