Home Nieuw blad over Surinaamse geschiedenis

Nieuw blad over Surinaamse geschiedenis

  • Gepubliceerd op: 15 december 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Anne Huits
  • 2 minuten leestijd

Het gaat goed met de geschiedbeoefening in Suriname. Nadat in april het nieuwe gebouw van het Nationaal Archief Suriname was geopend, heeft het land nu ook een eigen publiekstijdschrift over geschiedenis. His/her TORI is de naam – tori is Sranan voor ‘verhaal’. De ondertitel luidt: Tijdschrift voor Surinaamse geschiedenis en cultuur.

Het begin is prudent. His/her TORI is voorlopig een jaarblad, met als achterliggende gedachte: beter één blad in de hand dan tien edities in de lucht. Het blad is een initiatief van het Instituut voor Maatschappij Wetenschappelijk Onderzoek (IMWO). De redactie bestaat uit Jerome Egger, Eric Jagdew en Hilde Neus-van der Putten, alle drie als docent geschiedenis verbonden aan het Instituut voor de Opleiding van Leerkrachten. Het blad biedt een podium aan docenten en studenten om zelf geschiedenis te schrijven.

De onlangs verschenen eerste editie bevat zeven artikelen en een fotoreportage. Narinder Mohkamsing doet in het openingsartikel een poging oude verhalen uit de Hindoestaanse orale literatuur uit de vergetelheid te redden, want een rijke traditie dreigt verloren te gaan. Hilde Neus neemt schrijfster Cynthia McLeod en haar boek Hoe duur was de suiker? onder de loep. Neus signaleert een discrepantie tussen de waardering die het boek kreeg van critici en de reacties van het brede publiek.

In een artikel over het geschiedenisonderwijs in Suriname maakt Eric Jagdew duidelijk dat pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw de koloniale visie op de geschiedenis van Suriname, zij het aarzelend, werd vervangen door eigen standpunten. Voor een echte doorbraak moesten docenten en leerlingen wachten tot de Bouterse-revolutie aan het begin van de jaren tachtig. ‘Wan ogri tyari wan bun’, oftewel: iets kwaads brengt iets goeds voort. Over goed en kwaad in de jaren tachtig en hoe leerkrachten dit gevoelige onderwerp bespreekbaar kunnen maken, inclusief alle nuances daartussen, gaat een artikel van Jerome Egger.

Met dertig studenten die in de nabije toekomst afstuderen, hoopt de redactie van His/her TORI snel de frequentie te kunnen verhogen van een jaar- naar een kwartaal- of zelfs een maandblad.

Anne Huits is correspondent in Paramaribo

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Scène uit het grote offensief
Scène uit het grote offensief
Recensie

Blunders en rivaliteit kostten mensenlevens in de Slag om de Schelde

Dat Zeeland met de Slag om de Schelde het grootste Nederlandse slagveld werd in de Tweede Wereldoorlog had niet gehoeven. Het was anders gelopen als de Britse legeraanvoerder Bernard Montgomery minder eigengereid was geweest. Zijn rivaliteit met de geallieerde opperbevelhebber Dwight Eisenhower hielp ook niet mee, blijkt uit de documentaire Het grote offensief. De film...

Lees meer
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Recensie

Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD

Eerst waren er excuses van het Amsterdamse gemeentebestuur, pas daarna verscheen het bijbehorende onderzoek van het NIOD. Beide trekken dezelfde conclusie: de gemeente gaf volle medewerking aan het beleid van de Duitse bezetter om Amsterdam judenrein te maken. Maar waar burgemeester Femke Halsema koos voor het perspectief van de slachtoffers, staat het NIOD vooral stil...

Lees meer
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Nieuws

Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 

De beweging van de Jonge Turken, die zich aan het begin van het twintigste eeuw inzette voor de modernisering van het vaderland, liet zich door Franse ideeën inspireren. Dat laat historicus Remzi Çağatay Çakırlar zien in zijn proefschrift, waarop hij onlangs in Leiden promoveerde.  In 1925 gaf de intellectueel en Jonge Turk Abdullah Cevdet een...

Lees meer
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Recensie

Speelfilm Perla: communisten ruïneren jong stel

We mogen denken dat we ons lot in eigen hand hebben, maar de speelfilm Perla dwingt tot bescheidenheid. Daarin ruïneert het communistische regime in Tsjechoslowakije het leven van een jong stel. Het drama opent met de inval in 1968 in Tsjechoslowakije door de legers van het Warschaupact. Daarna schakelt de film over naar 1981 in...

Lees meer