Home Niemand loopt warm voor 150 jaar Italië

Niemand loopt warm voor 150 jaar Italië

  • Gepubliceerd op: 23 februari 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Aart Heering

Hoe herdenk je de totstandkoming van de nationale eenheid, als twee van de drie regeringspartijen dat eigenlijk helemaal niet zo’n goed idee vinden? Met dat probleem zit het door oud-president Carlo Azeglio Ciampi voorgezeten comité van toezicht op de festiviteiten rond de 150ste verjaardag van de Italiaanse eenheidsstaat. De datum, 17 maart 2011, komt snel naderbij, maar het programma is nog steeds onduidelijk en de aanvankelijke ambities zijn behoorlijk bekoeld.

In april 2007 riep de toenmalige regering van Romano Prodi een interministeriële commissie in het leven, die een herdenking in grootse stijl moest voorbereiden. Het jaar daarop is in Rome het Museum van het Risorgimento ¬– letterlijk de ‘herrijzenis’ van Italië tussen 1815 en 1871 – geopend en is een lijst opgesteld van nieuw te bouwen musea, schouwburgen en parken, die het stempel van 150 jaar Italië zouden dragen.

Maar na de verkiezingen van april 2008 en de terugkeer van Silvio Berlusconi als regeringsleider zijn de bordjes verhangen. Berlusconi’s eigen partij PDL (Volk van de Vrijheid) heeft niets tegen de viering, maar haar voornaamste partner, de Lega Nord, is groot geworden als afscheidingsbeweging en haar aanhangers zijn doordrenkt van ‘antirisorgimentale’ retoriek. Iets dergelijks geldt ook voor de eveneens in het kabinet vertegenwoordigde Siciliaanse MPA (Autonomiebeweging), in wier visie de aansluiting van het zuiden bij Italië weinig meer is geweest dan een veroveringsveldtocht van inhalige noorderlingen.

Sindsdien zijn de meeste onder Prodi geplande activiteiten geschrapt, officieel wegens geldgebrek, zonder dat er veel voor in de plaats is gekomen. Afgelopen zomer leidde dat tot een knallend protest van het comité van Ciampi. Politicoloog Ernesto Galli della Loggia stelde in de krant Corriere della Sera het ‘totaal ontbreken van ideeën’ over de nationale viering aan de kaak, filosoof Marcello Veneziani zei het volgens hem zinloos geworden comité vaarwel en ook de oud-president zelf, geïrriteerd door het gebrek aan medewerking van de regering, dreigde met opstappen.

Inmiddels heeft cultuurminister Sandro Bondi een nieuw plan ingediend, dat vooral voorziet in regionale manifestaties – naast de gebruikelijke platenboeken en militaire parades en een vrije dag, waar natuurlijk niemand op tegen is –, waarbij met name de binnenlandse verschillen in cultuur, tradities, gastronomie en dialect worden benadrukt.

De verdere voorbereiding van het nationale programma wordt overgelaten aan het gewest Piemonte. Want in Turijn, waar de Italiaanse eenwording is uitgedacht, is men een stuk verder dan in Rome.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer