• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2021

  Genuanceerd relaas over de slavernij

  Activistische beweringen ontleed

  Door: Rob Hartmans

  Is de Amsterdamse grachtengordel gebouwd met opbrengsten uit de slavernij? Dreef de Nederlandse economie in de achttiende eeuw op mensenhandel? En is er een verband tussen de slavernij en hedendaags racisme? Historicus Henk den Heijer slaat geen vraag in het actuele debat over.

  Tussen de werkelijkheid en het beeld van die werkelijkheid gaapt dikwijls een wijde kloof. Zo wordt de laatste jaren steeds luider geroepen dat Nederland nooit serieus naar zijn slavernijverleden heeft gekeken, en tegelijk dat dit verleden de oorzaak is van het hedendaags racisme en discriminatie. In Nederlands slavernijverleden laat Henk den Heijer, emeritus hoogleraar zeegeschiedenis te Leiden, zien dat beide beweringen op gespannen voet met de werkelijkheid staan.

  De afgelopen zestig jaar is er veel onderzoek naar de slavenhandel en de plantage-economieën in de ‘West-Indische’ koloniën gedaan. Den Heijer, die veel heeft gepubliceerd over de West-Indische Compagnie (WIC) en de trans-Atlantische slavenhandel, vat heel helder de hedendaagse stand van het onderzoek samen. Hierbij maakt hij een duidelijk onderscheid tussen wat we op basis van de beschikbare bronnen weten en allerlei beweringen die in het huidige debat worden gedaan.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen