• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  maandag 16 september 2019

  Nederland en de Apartheid

  Een zwarte bladzijde met een happy end?

  Op 13 september 2019 hield Bas Kromhout, redacteur van Historisch Nieuwsblad en kenner van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis, een lezing tijdens de Collegedag Koloniale Geschiedenis in Museum Bronbeek, Arnhem. Hij onderzocht in zijn lezing de Nederlandse rol in het ontstaan én de bestrijding van de Apartheid. Hier leest u de volledige tekst.

  Bij het overlijden van Nelson Mandela op 5 december 2013 sprak Mark Rutte een paar woorden op BNR Radio. De premier zei dat Mandela een bijzondere relatie met Nederland had. Dit lichtte hij als volgt toe:

   ‘Aan de ene kant heeft de Nederlandse taal dat vreselijke woord “apartheid” voortgebracht. Tegelijkertijd ging Nederland voorop in de strijd tegen alles wat achter dat vreselijke woord schuilging.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen