Home Moskou krijgt historisch centrum voor Russische emigranten

Moskou krijgt historisch centrum voor Russische emigranten

  • Gepubliceerd op: 14 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Karel Onwijn/ Moskou
  • 2 minuten leestijd
Moskou krijgt historisch centrum voor Russische emigranten

Het Russische bibliotheekfonds Roesskoje Zaroebezjny – ‘Russen in het buitenland’ – heeft een groots historisch centrum geopend in het centrum van Moskou. Het omvat een bibliotheek, een archief en een uitgeverij en organiseert tentoonstellingen.


Roesskoje Zaroebezjny houdt zich bezig met de lotgevallen van Russen die na de Russische Revolutie van 1917 gedwongen hun vaderland hebben verlaten om een bestaan in het buitenland op te bouwen. Veel van deze meer dan 3 miljoen emigranten waren leden van de aristocratie en de intellectuele elite van het ancien régime.

Onder hen waren bekende namen als schrijver Ivan Boenin, filosoof Nikolai Berdjajev en de neef van tsaar Nicolaas II, groothertog Nikolai Romanov, die in Frankrijk woonde en daar een prominente rol speelde in anti-Sovjet-kringen. Communistisch Rusland beschouwde hen als staatsvijanden en verraders. Hun werk werd doodgezwegen en in de Sovjet-Russische bibliotheken en archieven waren daarom nagenoeg geen sporen van hen te vinden.

In een poging de herinnering aan de emigranten toch levend te houden, begon de in 1974 gedwongen geëmigreerde Aleksandr Solzjenitsyn een verzameling persoonlijke archieven en boeken. Hij bouwde een indrukwekkende collectie op, die de basis werd van het bibliotheekfonds Roesskoje Zaroebezjny.

Na de val van het communisme zijn de herwaarding en rehabilitatie van de ballingen in Rusland opvallend snel op gang gekomen. Het Kremlin stimuleert nu zelfs de terugkeer van emigranten en hun nakomelingen naar Rusland.

Ook Solzjenitsyn is tien jaar geleden teruggekeerd, en hij bracht de collectie van Roesskoje Zaroebezjny mee. Met steun van het Moskouse stadsbestuur groeide de collectie snel verder uit. Op persoonlijk initiatief van de Moskouse burgemeester Joeri Loezjkov heeft het fonds deze maand met veel ceremonie een nieuw groot gebouw in gebruik genomen.

Onder de gasten bij de opening bevonden zich behalve veel emigranten ook Poetins machtige Kremlin-chef Dmitri Medvedev en initiatiefnemer Loezjkov. De Moskouse burgemeester hoopt dat de Russische autoriteiten met de schenking van dit nieuwe gebouw enigzins hun schuld kunnen goedmaken jegens de miljoenen landgenoten die in de twintigste eeuw gedwongen waren Rusland te verlaten.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Scène uit het grote offensief
Scène uit het grote offensief
Recensie

Blunders en rivaliteit kostten mensenlevens in de Slag om de Schelde

Dat Zeeland met de Slag om de Schelde het grootste Nederlandse slagveld werd in de Tweede Wereldoorlog had niet gehoeven. Het was anders gelopen als de Britse legeraanvoerder Bernard Montgomery minder eigengereid was geweest. Zijn rivaliteit met de geallieerde opperbevelhebber Dwight Eisenhower hielp ook niet mee, blijkt uit de documentaire Het grote offensief. De film...

Lees meer
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Recensie

Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD

Eerst waren er excuses van het Amsterdamse gemeentebestuur, pas daarna verscheen het bijbehorende onderzoek van het NIOD. Beide trekken dezelfde conclusie: de gemeente gaf volle medewerking aan het beleid van de Duitse bezetter om Amsterdam judenrein te maken. Maar waar burgemeester Femke Halsema koos voor het perspectief van de slachtoffers, staat het NIOD vooral stil...

Lees meer
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Nieuws

Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 

De beweging van de Jonge Turken, die zich aan het begin van het twintigste eeuw inzette voor de modernisering van het vaderland, liet zich door Franse ideeën inspireren. Dat laat historicus Remzi Çağatay Çakırlar zien in zijn proefschrift, waarop hij onlangs in Leiden promoveerde.  In 1925 gaf de intellectueel en Jonge Turk Abdullah Cevdet een...

Lees meer
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Recensie

Speelfilm Perla: communisten ruïneren jong stel

We mogen denken dat we ons lot in eigen hand hebben, maar de speelfilm Perla dwingt tot bescheidenheid. Daarin ruïneert het communistische regime in Tsjechoslowakije het leven van een jong stel. Het drama opent met de inval in 1968 in Tsjechoslowakije door de legers van het Warschaupact. Daarna schakelt de film over naar 1981 in...

Lees meer