• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2008

  Minister van verzoening

  Door: Paul Moeyes

  Onder zijn premierschap laveerde Nederland ongeschonden langs de klippen van de Eerste Wereldoorlog, en werd in 1917 het algemeen mannenkiesrecht ingevoerd. Pieter Cort van der Linden wilde uitvoerder zijn van de volkswil. Liefst zonder bemoeienis van het parlement.

  Dat de spreekwoorden en zegswijzen in een taal een getrouwe afspiegeling van de landscultuur zijn, bleek eens te meer in 2002. Toen illustreerden volksvertegenwoordigers uit de Eerste en Tweede Kamer treffend de oer-Hollandse overtuiging dat ‘voorkomen beter is dan genezen’. Zij kozen Pieter Wilhelm Adrianus Cort van der Linden, leider van het naar hem genoemde extraparlementaire kabinet (september 1913 tot september 1918), tot de beste premier van Nederland in de twintigste eeuw, en verwezen Willem Drees naar de tweede plaats. De architect van de wederopbouw na de bezetting in de Tweede Wereldoorlog moest het afleggen tegen de man die Nederland buiten de Eerste Wereldoorlog had weten te houden.

  Cort van der Linden is echter meer dan de leider van een succesvol oorlogskabinet. De algemene consensus is dat hij zijn grote reputatie dankt aan een drietal prestaties: hij waakte over de Nederlandse neutraliteit tijdens de Eerste Wereldoorlog, hij regelde de schoolkwestie (de gelijkstelling van het openbaar en bijzonder onderwijs) en hij bewerkstelligde in 1917 de grondwetsherziening die een belangrijke stap betekende op de weg naar het algemeen kiesrecht.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen