Home Mijn verhaal: ‘Moesten we het niet zoeken in het kleine, in het koekje bij de thee?’

Mijn verhaal: ‘Moesten we het niet zoeken in het kleine, in het koekje bij de thee?’

  • Gepubliceerd op: 10 mrt 2003
  • Update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Martine Postma

Veel vrouwen verzetten zich in de jaren zeventig tegen de vervuiling en massaproductie. Zij kookten vegetarisch, met onbespoten voedsel. Christine Quist (57) gaf biologische kookcursussen, waar ze huisvrouwen leerde om het geijkte patroon van vlees, groente en aardappelen te doorbreken.


‘Mijn interesse in gezonde voeding kwam voort uit pure wanhoop. Het enige wat ik wilde, was iets voor mijzelf. Maar met drie kleine kinderen was daar nooit ruimte voor. Werken buiten de deur was geen optie; mijn man zei weliswaar nooit dat het niet mocht, maar hij stimuleerde het ook niet. Hij zei: ‘‘Je hebt toch alles, wat wil je nog meer?’’
        Bij de kleuterschool van mijn oudste dochter raakte ik aan de praat met een vrouw die vegetarisch at en onbespoten groente kocht. Dat was een nieuwe wereld voor mij; ik zoog alles wat zij vertelde op als een spons. Heel voorzichtig ben ik daarna zelf gaan experimenteren met gezond eten zonder vlees.
        De eerste jaren kwam dat erop neer dat we gemiddeld één à twee keer per week ‘‘anders’’ aten, en dat waren dan heel simpele dingen, zoals macaronischotel met groente en kaas. Mijn man was het ermee eens, op voorwaarde dat we de dag daarna gewoon vlees, groente en aardappelen aten.
        In 1977 ben ik er serieus werk van gaan maken. Ik volgde een kookcursus bij De Kleine Aarde, een alternatieve leefgemeenschap in Boxtel, waar de mensen zelf graan verbouwden, brood bakten, kaas maakten et cetera. Op die cursus ontmoette ik een vrouw die op een boerderij bij mij in de buurt een biologisch centrum wilde opzetten, met een winkeltje en een ruimte om kooklessen te geven. Ze vroeg mij om mee te werken. Toen had ik eindelijk iets te pakken waarin ik mezelf kon ontwikkelen.
        Voor het eerst kreeg ik plezier in koken. Ik was daar nooit creatief in geweest, maar nu stond ik hele dagen in de keuken om van alles uit te proberen. De heerlijkste gerechten maakten we, met granen, peulvruchten, noten en groenten. Wat betreft het vlees: we dachten niet in termen van ‘‘vleesvervangers’’, zoals je die nu hebt, maar stelden de maaltijd samen op basis van heel andere principes. We werkten ook met een schijf van vier in plaats van de traditionele schijf van vijf.
        De respons op die cursussen was enorm. Er was in die tijd onder een bepaalde groep mensen veel onvrede over de manier waarop de maatschappij zich ontwikkelde. Het land industrialiseerde steeds verder, luxe lag voor iedereen binnen handbereik, maar was het niet allemaal te makkelijk geworden? Moesten we het niet zoeken in het kleine, in het koekje bij de thee? En als we dan een koekje namen, mocht het dan een goed koekje zijn, en geen massaproduct? Vooral veel vrouwen waren in die tijd gevoelig voor het idee dat je je gezin een meerwaarde kon geven door beter te eten. Dat je dan op een hoger plan leefde.
        Ook ik had in die periode echt het heilige vuur. Ik was ervan overtuigd dat via de voeding alle kwalen te genezen waren. Zo had ik ooit een ontstoken wond op mijn been, die maar niet over wilde gaan. Maar toen ik een vastenkuur ging doen, waarbij ik alleen maar vruchten- en groentesappen dronk, was het binnen vijf dagen over!
        Door al dat bezig zijn met gezond leven werd ik steeds zelfbewuster. Zozeer zelfs dat ik in 1983 mijn studie Nederlands weer heb opgepakt. Toen had ik natuurlijk geen tijd meer om uren in de keuken te staan en kwamen er toch weer bepaalde kant-en-klaardingen in huis. Maar toen vond ik dat niet meer zo erg; ik had inmiddels een andere levensvervulling gevonden.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Een boer rijdt vloeibare mest uit over het land
Een boer rijdt vloeibare mest uit over het land
Interview

De politiek kiest al zestig jaar dezelfde tactiek bij het mestprobleem: vertragen

Landbouwminister Femke Wiersma wil de uitzonderingspositie voor Nederlandse boeren verlengen. Door deze zogeheten derogatie mogen ze meer mest uitrijden dan eigenlijk is toegestaan. Maar volgens de Financial Times gaat de EU haar verzoek om verlenging weigeren. Ondertussen ruziet ze met een andere BBB-minister over de mestplannen van het demissionaire kabinet. Wiersma’s opstelling past in een...

Lees meer
Gebouw Federal Reserve
Gebouw Federal Reserve
Artikel

Opheffing van de Amerikaanse Federale Bank veroorzaakte economische rampspoed

President Donald Trump heeft een afkeer van de Federal Reserve Bank (FED), de Amerikaanse centrale bank. Daarin staat hij niet alleen. Zijn verre voorganger Andrew Jackson hief de bank in 1836 zelfs op. Dat leidde tot een diepe economische crisis. Van oudsher hebben Amerikanen een hekel aan centrale overheidsinstellingen. En aan bankiers. Het verklaart waarom...

Lees meer
Het hof van Karel de Stoute, vijftiende-eeuwse manuscript-illustratie
Het hof van Karel de Stoute, vijftiende-eeuwse manuscript-illustratie
Artikel

De Bourgondiërs voerden een financieel schrikbewind

Bourgondische vorsten hieven belastingen om hun oorlogen en dynastieke ambities te financieren. De Belgische historicus Marc Boone belicht hun plannen via het leven van een van hun paladijnen. Dit artikel krijgt u van ons cadeau Wilt u ook toegang tot HN Actueel? Hiermee leest u dagelijks geschiedenisverhalen met een actuele aanleiding op onze website en...

Lees meer
Marie, gravin van Bylandt door Alies Pegtel
Marie, gravin van Bylandt door Alies Pegtel
Interview

Gravin Marie van Bylandt koos een verrassend zelfstandig leven

Gravin Marie van Bylandt groeide eind negentiende eeuw op in luxe op het Haagse landgoed Oostduin, omringd door natuur, personeel en talloze huisdieren. Toch koos ze daarna een verrassend zelfstandig leven: ongehuwd, onafhankelijk en samenwonend met dierenactiviste Elisabeth des Tombe. In De vervlogen wereld van Marie, gravin van Bylandt schetst historicus Alies Pegtel hoe de...

Lees meer
Loginmenu afsluiten