Home Mijn verhaal

Mijn verhaal

  • Gepubliceerd op: 22 september 2004
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Martine Postma
  • 3 minuten leestijd

In ‘Mijn Verhaal’ vertellen lezers over een historische gebeurtenis waarbij zij aanwezig waren. Renée van Os (36) maakte eind jaren tachtig de opkomst van housemuziek en de daarbij horende houseparty’s mee.



‘Het leukste van alles was eigenlijk de manier van dansen. Vóór die tijd had je new wave: nogal deprimerende muziek met pessimistische teksten, waarin de woorden “no future” steekwoorden waren. Je danste met je hoofd naar beneden, erg in jezelf gekeerd. Maar house ging puur om een goed gevoel, en dat zag je weerspiegeld in de manier van dansen: rechtop, met je armen in de lucht. Dansvloeren op houseparty’s hadden ook altijd verhoginkjes waar je op kon springen. De mensen wilden zichzelf laten zien, ze wilden genieten van hun vrije avond. Niks meer en niks minder. Ook de teksten van houseplaten – als die er al waren – hadden vaak niet meer om het lijf dan “put your hands up in the air”. 

Ik kwam voor het eerst met house in aanraking in België, waar ik een paar jaar heb gewoond. De Belgen waren er volgens mij net iets eerder bij dan de Nederlanders. En de scene waar je die muziek hoorde was ook niet zo ondergronds als in Nederland eind jaren tachtig. In Sint-Niklaas, even ten noorden van Antwerpen, had je in 1987 al een enorme disco waar ze new beat draaiden – zo noemden ze dat daar. Op die feesten zag je overal de smiley, dat lachende gezichtje in fluorescerend geel. Die hoorde er echt bij. 

Mijn eerste houseplaat kocht ik eind 1988 bij een platenzaak in Amsterdam, waar een aantal vrienden van mij woonde. Hé, hier heb je die nieuwe muziek ook, dacht ik. Toen ik die plaat bij een van mijn vrienden thuis opzette, wist diegene het zeker: Renée is gek geworden. 

Maar het duurde niet lang, dat hij er zo over dacht. Kort daarna gingen we met z’n allen naar de Roxy, waar Eddy de Clerq draaide. Binnen de kortste keren was iedereen óm. Er hing op die eerste feesten een heel bijzondere sfeer van openheid, vriendschap, liefde – noem maar op. Alsof we alleen al door daar te zijn met elkaar verbonden waren. 

Die hippieachtige sfeer werd natuurlijk nog versterkt doordat veel mensen XTC gebruikten. Het was de partydrug bij uitstek: je werd niet moe, je kon blíjven dansen, en iedereen vond elkaar lief en aardig. Dat XTC gevaarlijk kon zijn, daarover was op dat moment nog helemaal niets bekend. Dat is nu wel anders: tegenwoordig heb je op elk groot feest een standje met informatie over drugs. 

Al snel verplaatste ons groepje zich naar de homodiscotheek iT; daar waren we eigenlijk elk weekend. Het allerleukste daar was naar de wc gaan. Er zat een moederkloekachtige toiletjuffrouw – van wie je er nooit achter kwam of het nou een man of een vrouw was – die een hele uitdragerij van snoepjes, make-upspulletjes en bussen haarlak beheerde. Dat was ook nieuw toen; ik had zoiets nog nooit ergens anders gezien. In die toiletten kon je wel een uur doorbrengen, tussen de travestieten met hun glitterjurken en torenhoge hakken. En dan zei je tegen zo iemand: “O, wat zie je er mooi uit”, en dan zei die ander: “O, jij ook, schat.”           

Voor mij was het een fase, dat ik zoveel uitging. Ik heb altijd wel geweten dat ik daar niet in zou blijven hangen. Uiteindelijk krijg je een ander leven, dan stop je ermee. De sfeer van toen is er niet meer, denk ik. House is nu mainstream; het staat in de top-40. En het heet ook geen house meer, maar dance. Als je het nu nog over house hebt, verraad je je als iemand van vroeger.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Nieuws

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed

De KB, nationale bibliotheek bewaart een website met documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp voortaan als digitaal erfgoed. De maker van de website, oud-onderzoeker Henk Pruis, wil de fysieke dossiers ook een plek geven in het Nationaal Archief. Pruis digitaliseert documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp, waar hij als ambtenaar van de Rijksluchtvaartdienst...

Lees meer
Beatrice de Graaf
Beatrice de Graaf
Column

Zoek democratische medestrijders op – column van Beatrice de Graaf

Er zijn dagen dat er te veel geschiedenis wordt geschreven. Zoals nu. Binnen een paar weken zijn saaie instituties, waar hoogstens droge colleges over worden gegeven, uitgegroeid tot theaters van psychologische, economische en politieke oorlogsvoering. USAID werd afgeschaft. De NAVO werd ondermijnd. En de EU maakte een kwantumsprong naar een eigen Europese militaire samenwerking. Ze...

Lees meer
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Interview

Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’

‘Kritisch, maar met liefde,’ zo karakteriseert Chris van der Heijden zijn nieuwe boek, dat gaat over zijn ‘foute’ ouders. In Historisch Nieuwsblad legt hij uit wat zijn vader en moeder bezielde om zich bij de NSB aan te sluiten.

Lees meer
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
Artikel

‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden

Steeds wanneer historicus Chris van der Heijden iets publiceerde over de Tweede Wereldoorlog, brachten anderen zijn ‘foute’ vader ter sprake. Nu heeft hijzelf een boek geschreven over zijn ouders, die beiden actief waren in de NSB. ‘Ik denk dat hun intenties goed waren, maar de uitwerking hartstikke slecht.’ Met Grijs verleden. Nederland en de Tweede...

Lees meer