Home Marokko eist enclaves terug

Marokko eist enclaves terug

  • Gepubliceerd op: 30 juni 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Grete Riemersma

Marokko wil met Spanje praten over de teruggave van Ceuta en Melilla, de twee Spaanse enclaves in het noorden van Marokko. De Marokkaanse premier Abbas el Fassi heeft de Spaanse regering gebeld om die boodschap over te brengen. Tegenover het Marokkaanse parlement heeft hij het zo geformuleerd: El Fassi wil een einde maken aan de Spaanse ‘bezetting’.

Volgens Marokkaanse kranten heeft Spanje nerveus gereageerd. Madrid zou hebben verklaard dat de ‘Spaanse soevereiniteit’ en het ‘Spaanse karakter’ van beide enclaves op geen enkele manier ter discussie staan. Ook valt Spanje over het woord ‘ bezetting’.

De Spanjaarden zijn al sinds 1497 de baas in Melilla en sinds 1578 in Ceuta. Vanuit deze strategische punten aan de Middellandse Zee kon Spanje schepen tegenhouden die in contact wilden komen met Marokkaanse handelaren.

In Marokkaanse ogen is de Spaanse aanwezigheid altijd een bezetting gebleven, en dat standpunt is weer actueel geworden na het verkrijgen van de onafhankelijkheid. In 1956 vertrokken de Franse en Spaanse kolonisatoren uit Marokko en probeerde het land zoveel mogelijk terrein terug te krijgen. Maar Spanje behield Ceuta en Melilla.

Het laatste halfjaar heeft Marokko een nieuwe strategie ontwikkeld. De bedoeling is nu Ceuta en Melilla te ‘verstikken’. Beide enclaves kunnen vooral bestaan door de illegale handel met het noorden van Marokko. En die handel bloeit omdat dit een arme streek is, met een werkloosheidscijfer van hoger dan 20 procent.

Stel nu dat de werkgelegenheid in Noord-Marokko zou toenemen, luidt de veronderstelling van de Marokkaanse regering. Dan wordt de smokkelhandel overbodig en komen de economieën van Ceuta en Melilla vanzelf stil te liggen. Onder andere daarom pompt Marokko de komende vijftien jaar 46 miljard euro in de ontwikkeling van Noord-Marokko. Pal naast Ceuta is al de haven Tanger Med gebouwd en naast Melilla zal nu eenzelfde havencomplex komen.

De bevolking van Ceuta en Melilla, die voor de helft uit Marokkanen bestaat, wil Spaans blijven. Volgens een Spaanse vrouw die wordt geciteerd in de Marokkaanse krant Al Massae kunnen de enclaves alleen door middel van een oorlog van eigenaar wisselen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.