Home Marokko eist enclaves terug

Marokko eist enclaves terug

  • Gepubliceerd op: 30 juni 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Grete Riemersma

Marokko wil met Spanje praten over de teruggave van Ceuta en Melilla, de twee Spaanse enclaves in het noorden van Marokko. De Marokkaanse premier Abbas el Fassi heeft de Spaanse regering gebeld om die boodschap over te brengen. Tegenover het Marokkaanse parlement heeft hij het zo geformuleerd: El Fassi wil een einde maken aan de Spaanse ‘bezetting’.

Volgens Marokkaanse kranten heeft Spanje nerveus gereageerd. Madrid zou hebben verklaard dat de ‘Spaanse soevereiniteit’ en het ‘Spaanse karakter’ van beide enclaves op geen enkele manier ter discussie staan. Ook valt Spanje over het woord ‘ bezetting’.

De Spanjaarden zijn al sinds 1497 de baas in Melilla en sinds 1578 in Ceuta. Vanuit deze strategische punten aan de Middellandse Zee kon Spanje schepen tegenhouden die in contact wilden komen met Marokkaanse handelaren.

In Marokkaanse ogen is de Spaanse aanwezigheid altijd een bezetting gebleven, en dat standpunt is weer actueel geworden na het verkrijgen van de onafhankelijkheid. In 1956 vertrokken de Franse en Spaanse kolonisatoren uit Marokko en probeerde het land zoveel mogelijk terrein terug te krijgen. Maar Spanje behield Ceuta en Melilla.

Het laatste halfjaar heeft Marokko een nieuwe strategie ontwikkeld. De bedoeling is nu Ceuta en Melilla te ‘verstikken’. Beide enclaves kunnen vooral bestaan door de illegale handel met het noorden van Marokko. En die handel bloeit omdat dit een arme streek is, met een werkloosheidscijfer van hoger dan 20 procent.

Stel nu dat de werkgelegenheid in Noord-Marokko zou toenemen, luidt de veronderstelling van de Marokkaanse regering. Dan wordt de smokkelhandel overbodig en komen de economieën van Ceuta en Melilla vanzelf stil te liggen. Onder andere daarom pompt Marokko de komende vijftien jaar 46 miljard euro in de ontwikkeling van Noord-Marokko. Pal naast Ceuta is al de haven Tanger Med gebouwd en naast Melilla zal nu eenzelfde havencomplex komen.

De bevolking van Ceuta en Melilla, die voor de helft uit Marokkanen bestaat, wil Spaans blijven. Volgens een Spaanse vrouw die wordt geciteerd in de Marokkaanse krant Al Massae kunnen de enclaves alleen door middel van een oorlog van eigenaar wisselen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer