Home Maoïsten

Maoïsten

  • Gepubliceerd op: 12 april 2019
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Guido van Hengel
Maoïsten

Een groep studenten aan de prestigieuze Peking Universiteit in Beijing organiseerde in december een politieke manifestatie ter ere van Mao. Ze werden prompt gearresteerd.

In februari kwamen de studenten met een video waarin ze gedwongen zelfkritiek toonden – precies zoals dat gebeurde tijdens de Culturele Revolutie. De studenten hadden zich, volgens de video, laten inspireren door ‘buitenlandse krachten’ en daarom de ‘partijlijn’ losgelaten.

Deze recente campagne tegen maoïstische studenten doet wat schizofreen aan, want op Chinese scholen is het maoïsme verplichte kost. Maar voor die verplichte Mao-lessen schrijft de Partij specifieke teksten voor die de huidige partijideologie ondersteunen. Zo is er ruime aandacht voor Mao’s aversie van het Westen, zijn antidemocratische en antiliberale dogma’s, en zijn Chinese patriottisme. De studenten in Beijing haalden daarentegen inspiratie uit Mao’s visie op het socialisme, om aandacht te vragen voor de schrijnende ongelijkheid in de Volksrepubliek. Ze riepen de fabrieksarbeiders in Zuid-China zelfs op een vakbond te vormen.

Het is dit jaar precies dertig jaar geleden dat het studentenprotest op het Tiananmen-plein bloedig werd neergeslagen. De Partij is daarom extra zenuwachtig wanneer studenten zich groeperen en zich uitspreken over gelijkheid. Kortom, alleen de Partij, en niemand anders, bepaalt wat de tegenwoordige relevantie van Mao is.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer