Home Mandela Huis in financiële problemen

Mandela Huis in financiële problemen

  • Gepubliceerd op: 28 mei 2021
  • Laatste update 07 jun 2021
  • Auteur:
    Hans Averdijk
  • 2 minuten leestijd
Mandela Huis in financiële problemen

Het Mandela House Museum in Soweto is failliet. De belangrijkste reden is het wanbeheer van de eigenaar, de Soweto Heritage Trust. Het museum heeft grote schulden en moet waarschijnlijk een deel van haar bezittingen verkopen.

Nelson Mandela, die later president van Zuid-Afrika zou worden, bewoonde het huis tussen 1946 en 1962. In 1998 doneerde Mandela het huis aan de Soweto Heritage Trust, een non-profitorganisatie die werd opgericht om een culturele wijk in Soweto te creëren. Het Nelson Mandela Huis moest het centrum van deze culturele wijk worden.

Het huis, dat in 1999 tot nationaal erfgoed werd verklaard, werd in 2008 nog grondig gerestaureerd om de originele staat ervan te behouden en de bezoekersfaciliteiten te verbeteren. Vóór de coronacrisis trok het museum, waar een tentoonstelling te zien is over het leven van Mandela, 350 mensen per dag.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Zuid-Afrikaans erfgoed

Volgens de curatoren had de organisatie jarenlang geen actieve raad van bestuur, waardoor het museum niet effectief geleid kon worden. De curatoren stellen dat hun beslissing om het museum te verkopen gericht is op ‘het behoud van de integriteit van het Mandela Huis als belangrijk Zuid-Afrikaans erfgoed’ en ‘dat de verandering van eigenaar goed wordt begeleid en het culturele belang bewaard blijft.’

Soweto Tourism is tegen het faillissement en probeert een verkoop van het museum te voorkomen door met belanghebbenden om tafel te gaan. Voorlopig heeft dat nog geen resultaat opgeleverd. De minister van cultuur van de provincie Gauteng, Mbali Hlophe, vindt het verdwijnen van het museum een ‘aanfluiting’. Niet alleen voor de provincie Gauteng, maar voor heel Zuid-Afrika.

Geïnteresseerden kunnen hier een virtuele tour door het huis volgen.