• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2013

  Maarten van Rossem over de moord op JFK

  Dallas, 22-11-’63

  Door: Maarten van Rossem

  Op 22 november 1963 werd president Kennedy, gezeten in een open Lincoln Continental die langzaam over Dealey Plaza in Dallas reed, doodgeschoten door Lee Harvey Oswald, een treurige mislukkeling die in zijn leven nooit had willen deugen.

  Oswald bevond zich op de zesde verdieping van het Texas School Book Depository, waar hij sinds kort werkte, en schoot met een geweer over een afstand van ongeveer 70 meter schuin naar beneden. Het geweer had hij enkele maanden eerder bij een postorderbedrijf gekocht, omdat hij van plan was zijn nutteloze leven betekenis te geven door een daad te stellen. Hij had geprobeerd een generaal te vermoorden, maar dat was niks geworden.
   

  Toeval

  Begin oktober 1963 had hij een baantje gekregen bij het boekenmagazijn, vanzelfsprekend geheel onkundig van het feit dat de president daar een paar weken later zou passeren in een open auto. Dat hij de kans kreeg vanuit een vrijwel perfecte positie de president te vermoorden was dus toeval. De route die de president zou volgen was pas een paar dagen tevoren uitgebreid in de kranten beschreven.

  Van de moord bestaat een kort kleurenfilmpje dat is gemaakt door Abraham Zapruder, een toeschouwer. Oswald werd twee dagen later vermoord door Jack Ruby, toen hij werd overgebracht naar de county-gevangenis.

  Een week na de moord installeerde president Johnson een commissie onder leiding van opperrechter Earl Warren, die de aanslag moest onderzoeken. Die commissie rapporteerde eind september 1964. Lang voordat dat rapport verscheen, was er al een dynamisch begin gemaakt met de eindeloze reeks van samenzweringstheorieën. Dat heeft ondertussen geleid tot meer dan duizend boeken, waarin werkelijk de gekste ideeën worden geopperd.
   

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen