• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2010

  Maarten van Rossem

  De jaren 0: een nieuw tijdperk?

  Door: Maarten van Rossem

  Hoewel het decennium volgens mijn berekening nog een jaar te gaan heeft, besloten de media-autoriteiten dat december 2009 het juiste moment was voor een terugblik. Hebben de afgelopen tien jaren iets opgeleverd waarover ook over een eeuw nog zal worden gesproken? Kunnen we, kortom, een gebeurtenis aanwijzen die kan worden beschouwd als het begin van een nieuw tijdperk?

  Het antwoord van de deskundige terugblikkers lag voor de hand: de vliegtuigen die geruisloos in de torens van het Wereldhandelscentrum knalden. Zo begon explosief de ‘botsing der beschavingen’, de onverbiddelijke en meedogenloze strijd tussen de fundamentalistische islam en het verlichte Westen van de ‘joods-christelijke traditie’, die een zware schaduw over deze eeuw zou werpen.

  In Washington en Amsterdam zullen neoconservatieve intellectuelen dat misschien nog wel enige jaren met grote stelligheid beweren, maar de wereldgeschiedenis heeft al anders besloten. De terroristische apocalyps die ons in 2001 werd voorzegd en die de vorige Amerikaanse president zo enthousiast heeft bestreden, heeft zich immers niet voorgedaan.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen