Home Lezersforum: ‘Verzoening is de enige weg vooruit’

Lezersforum: ‘Verzoening is de enige weg vooruit’

  • Gepubliceerd op: 27 april 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Janna Overbeek Bloem
  • 2 minuten leestijd

Volgens een ruime meerderheid van 269 forumdeelnemers hoeft ambassadeur Thomas Läufer niet thuis te blijven tijdens de Nationale Dodenherdenking op vier mei. Tachtig procent is het eens met de stelling ‘De Duitse ambassadeur moet welkom zijn bij de 4 mei-herdenking op de Dam’. Slechts achttien procent stelt zijn aanwezigheid niet op prijs.

‘65 jaar na datum is het de hoogste tijd om de toenmalige vijandschap om te zetten in gezamenlijke herdenking en inspanning voor wereldvrede,’ vindt A. Molier. Een gezamenlijke herdenking is ‘weer een stap verder in de verzoening’, aldus A. A. Bakker. En volgens A. Bosscher is die verzoening ‘de enige weg vooruit’. J. Snijder vindt dat het nu tijd is om ‘samen waakzaam te zijn tegen de heropleving van extreemrechtse ideeën’.

Een ander terugkerend argument is dat het huidige Duitsland in niets lijkt op het Derde Rijk. H.C.M. Geelhoedt zegt: ‘Duitsland is onze grootste handelspartner en ook vanuit politiek-ethisch en mensenrechtelijke invalshoek een onberispelijk land.’ De Duitse ambassadeur staat volgens F. M. van den Dool ‘voor het moderne Duitsland, waarmee Nederland al jaren goede betrekkingen heeft’.

A.B. van Hemert vraagt retorisch: ‘Moet je het durven uitsteken van de hand overlaten aan de jongeren? Nee toch.’ Nog een reden om de Duitse ambassadeur uit te nodigen is het feit dat ‘er ook veel Duitsers door de nazi’s zijn vermoord’, aldus E.M. Frings. M.G. Overtoom stelt dat de ambassadeur welkom is omdat ‘deze herdenking allang niet meer alleen over de Tweede Wereldoorlog gaat’.

F. Brons is het hier niet mee eens en vraagt: ‘Wat heeft hij daar te zoeken, wie herdenkt hij dan?’ Tegengeluid komt ook van hen die waarde hechten aan het nationale karakter van de herdenking. Zo schrijft H. Duif: ‘Er zijn ook geen andere landen aanwezig die vochten in de Tweede Wereldoorlog.’ G. A. Koeze erkent de uitstekende relaties met Duitsland, maar vindt dit ‘toch echt een binnenlandse gelegenheid’.

Ook voor de overlevenden van de oorlog vinden deelnemers het niet wenselijk dat de ambassadeur aanwezig is. ‘Niet zolang er nog mensen zijn die de oorlog hebben meegemaakt en dat niet op prijs stellen,’ aldus D. R. Gorter. J. J. de Cooker schrijft: ‘Hoewel ik de bezetting aan den lijve heb meegemaakt zou ik voorstander zijn van Duitse deelneming. Maar het is nog niet verstandig dat door te zetten.’

‘DE DUITSE AMBASSADEUR MOET WELKOM ZIJN BIJ DE 4 MEI-HERDENKING OP DE DAM’

EENS 80 %
ONEENS 18 %
GEEN MENING 2 %

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.