Home LEZERSFORUM: ‘Pijl-en-boog net zo effectief’

LEZERSFORUM: ‘Pijl-en-boog net zo effectief’

  • Gepubliceerd op: 28 augustus 2013
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Bas Kromhout

DE STELLING VAN DEZE MAAND:

‘De kernwapens in Volkel waren nodig voor onze veiligheid’

OPMERKELIJK
‘Ze zijn nog steeds nodig. Op de ene agressor volgt de andere!’
– A.B. van Hemert

‘Het mocht dan een publiek geheim zijn dat in Volkel kernbommen lagen opgeslagen, de Russen waren er zeker van op de hoogte. Dat maakte Volkel tot een schietschijf.’ Dit schrijft Peter Lendfers in reactie op de stelling: ‘De kernwapens in Volkel waren nodig voor onze veiligheid.’ Hier is 49 procent van de respondenten het mee oneens en 40 procent eens.

Net als Peter Lendfers denkt Guus Calis dat de bommen juist gevaar stichtten: ‘Ze vergrootten het gevaar dat Nederland als een van de eerste landen betrokken zou raken bij een kernoorlog.’ Volgens O. Swaneveld was er al in jaren zestig een ‘overkill’ aan kernwapens en ‘Volkel voegde daar echt niets aan toe’. E.A.A. Struik vindt de bommen overbodig om een andere reden: ‘De grootmachten wisten dat ze onbruikbaar waren.’ Daarom zou volgens Frans Borghans een pijl-en-boog ‘even effectief en veel goedkoper’ zijn geweest.

Vormde de Sovjet-Unie een bedreiging? Verscheidene respondenten menen van niet. ‘De Sovjets hebben nooit plannen gehad om West-Europa aan te vallen,’ schrijft W.M.J. Flapper. ‘De VS hebben ons dat aangepraat.’ En Martien Diepenbroek stelt: ‘Wie zich verdiepte in de Sovjet-Unie, wist dat er geen dreiging voor ons was.’

Dat ziet J. Snel anders. ‘Het is achteraf duidelijk geworden dat de Sovjets in het geval van een conflict zonder meer uitgingen van de inzet van kernwapens in Duitsland vanaf dag één,’ schrijft hij. Dit gold echter vooral voor de jaren vijftig. ‘In de jaren tachtig was die logica minder dwingend.’ Maar niet volgens G.A.J. Driesen: ‘De communisten wilden hun onmenselijke en onderdrukkende ideologie, als ze daartoe de kans kregen, zeker verbreiden. Nucleaire afschrikking was helaas nodig om die dreiging het hoofd te bieden.’

Willem Duindam wijst in dit verband op ‘de overmacht aan grondtroepen en tanks van het Warschaupact ten opzichte van de NAVO in West-Europa’. Volgens C.M. Storm-van ’s Gravensande waren de kernwapens in Volkel ‘absoluut noodzakelijk om het evenwicht tussen de Sovjet-Unie en de VS te bewaren’. Juist dit evenwicht heeft volgens sommige respondenten gezorgd voor vrede. Het hield ‘de wederzijdse aanvalsdrift’ in toom, schrijft M.W. van Daalen.


ONEENS  49 %
EENS   40 %
GEEN MENING 11 %

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer