Home LEZERSFORUM: ‘Huis Doorn is Europees erfgoed’

LEZERSFORUM: ‘Huis Doorn is Europees erfgoed’

  • Gepubliceerd op: 1 maart 2013
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Bas Kromhout

‘Wilhelm II speelde een hoofdrol bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Alleen al daarom is het belangrijk een museum open te houden waar deze persoon centraal staat.’ Zo reageert J.L. Verbeek op de stelling van deze maand: ‘De overheid moet ervoor zorgen dat museum Huis Doorn openblijft.’

Per 1 januari is de rijkssubsidie stopgezet voor museum Huis Doorn, de laatste woning van de in 1918 onttroonde Duitse keizer. Vrijwilligers houden het museum nog tot 1 mei aanstaande draaiende; daarna dreigt definitieve sluiting.

Dat mag niet gebeuren, vindt 68 procent van de forumdeelnemers, en de overheid moet daarvoor zorgen. ‘Dit is een heel aardig museum en het weerspiegelt de neutraliteit van Nederland in de Eerste Wereldoorlog en het verdwijnen van de Europese vorstenhuizen,’ schrijft R.F.J. Paping. Volgens G.J.M. Collet is Huis Doorn ‘een monument voor de Eerste Wereldoorlog’; Anje van der Lek spreekt van ‘belangrijk Europees erfgoed’.

Onenigheid is er over de vraag of Huis Doorn ook deel uitmaakt van de Nederlandse geschiedenis. A. Tanis vindt van wel. Het museum laat zien ‘hoe we uit de Eerste Wereldoorlog bleven en toch de keizer onderdak verleenden’. Maar C. Boas vindt het keizerverblijf ‘zeker geen vaderlandse geschiedenis’. Zij noemt het ‘niet veel meer dan een suffe tijdcapsule in biedermeierstijl’. Net als 27 procent van de respondenten vindt zij niet dat de overheid Huis Doorn moet subsidiëren.

Volgens sommigen moeten de Duitsers maar voor het museum opdraaien. ‘Het is tenslotte meer een onderdeel van hún erfgoed,’ schrijft H.D.F. Glemet. En J.J. de Cooker vindt: ‘Nederland hoeft niet trots te zijn dat het de Duitse keizer gastvrijheid heeft verleend.’ Theo Borgman noemt Wilhelm II zelfs een oorlogsmisdadiger.

Een enkele respondent vindt dat de overheid haar geld aan belangrijker zaken moet besteden. ‘Laten ze eerst maar iets aan de ouderenzorg doen,’ schrijft Guus Calis. Maar J.J. Wijhenke noemt de 200.000 euro subsidie die Museum Doorn jaarlijks kreeg ‘peanuts’. In elk geval valt dit bedrag in het niet bij ‘het verspilde geld aan het Nationaal Historisch Museum en dat soort flopideetjes’, schrijft A.B. van Hemert.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer