• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2010

  Lang leve de revolutie!

  Door: Duco Hellema

  In de jaren zeventig vonden in alle delen van de (derde) wereld communistische en antiwesterse revoluties plaats. Veel nieuwe machthebbers wendden zich tot Moskou voor economische of militaire steun. Voor deze revoluties bestond in het Westen – ook in Nederland – opvallend veel sympathie.

  Op 30 april 1975 trokken troepen van het Noord-Vietnamese leger en de zogeheten Voorlopige Revolutionaire Regering de Zuid-Vietnamese hoofdstad Saigon binnen. In grote paniek vluchtten de laatste Amerikanen vanaf het ambassadeterrein per helikopter naar voor de kust liggende schepen. Daarmee kwam een einde aan een langdurige oorlog, die de gemoederen in de wereld jarenlang had verhit. Binnen een jaar werden Noord- en Zuid-Vietnam onder leiding van de communistische partij samengevoegd tot de Socialistische Republiek Vietnam. Ook in Laos en Cambodja deden zich in 1975 revolutionaire omwentelingen voor.

  De gebeurtenissen in Zuidoost-Azië stonden niet op zichzelf. Een dikke twee maanden na de val van Saigon kwam in Madagaskar de ‘rode admiraal’ Didier Ratsiraka aan de macht. Het was op het voormalige Franse eiland al jaren onrustig geweest. In zijn eerste toespraak als president verklaarde Ratsiraka dat ‘het socialisme de enige weg naar ontwikkeling’ was. Hij kondigde aan dat de belangrijkste bedrijven en financiële instellingen zouden worden genationaliseerd. Er moest een einde komen aan de Franse neokoloniale overheersing. Korte tijd later publiceerde Ratsiraka een handvest waarin zijn visie op het socialisme nader werd uitgelegd. Dit handvest werd vervolgens in een referendum door de bevolking in grote meerderheid aanvaard.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen