• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2010

  Kruistochten waren militaire mislukkingen

  Door: Jan Dirk Snel

  Het vreemdste aan de kruistochten is eigenlijk dat ze werden gehouden. Op de eerste en de derde na mislukten ze allemaal. Bovendien waren ze volstrekt overbodig. Je kunt de kruistochten vanuit twee perspectieven benaderen: vanuit Europees perspectief, en dan met name met een Franse blik. En vanuit het Midden-Oosten, met een islamitische blik. Thomas Asbridge, docent middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit van Londen, doet beide – en met verve. Hij laat zien wat zich afspeelt in Outremer, Frans voor ‘over zee’, een aanduiding voor het land dat nu pakweg Israël, de Palestijnse gebieden, Libanon en Noord-Syrië omvat. Maar hij schrijft ook delen vanuit islamitisch perspectief.

  In 1095 begon de Latijnse christenheid een heilige oorlog tegen de wereld van de islam, en soms ook tegen de medechristenen van Byzantium. Zo’n 60.000 tot 100.000 lieden gingen gewapend op weg om het Heilige Land te veroveren. Wonderlijk genoeg leidde de bizarre tocht dwars door Klein-Azië tot succes. In 1099 werd Jeruzalem ingenomen. In totaal werden vier Latijnse kolonies gesticht: het koninkrijk Jeruzalem, het vorstendom Antiochië en de graafschappen Edessa en Tripoli.

  De vier rijkjes lagen allemaal aan de rand van het islamitische gebied, waarvan de grote centra werden gevormd door Bagdad en Cairo. De lokale heersers bekommerden zich aanvankelijk niet om de kleine volksplantingen aan de periferie. Als Asbridge iets duidelijk maakt, is het wel dat er geen rechte lijn loopt van de kruistochten naar de hedendaagse tegenstellingen. Met enig genoegen benadrukt hij dat het verhaal dat hij vertelt helemaal niet actueel is. In de Arabische wereld begonnen de kruistochten pas in de negentiende eeuw door het kolonialisme en na lezing van Europese boeken tot het historische bewustzijn door te dringen. Daarvoor maakte men zich niet druk om deze onbeduidende gebeurtenissen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen