Home Koningshuis sterker door Belgische crisis

Koningshuis sterker door Belgische crisis

  • Gepubliceerd op: 28 april 2011
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Margreet van Muijlwijk
  • 2 minuten leestijd

De Belgische koning Albert II is de spilfiguur in de zich eindeloos voortslepende Belgische staatshervorming. Daarmee wint hij krediet bij de van oudsher republikeinse Walen en verspeelt hij de gunst van de traditioneel koningsgezinde Vlamingen.

In 1950 mocht het Belgische volk in een referendum beslissen over de terugkeer van Alberts vader, Leopold III, op de Belgische troon. Het waren toen de katholieke, gezagsgetrouwe Vlamingen die het koningshuis redden. De Walen ten tijde van de ‘koningskwestie’ waren mordicus tegen de monarchie.

Nu zijn de standpunten compleet tegenovergesteld. Walen zien in de koning het symbool van het unitaire België dat ze willen behouden. Vlamingen ergeren zich aan de overwegend Franstalige koningskinderen, die weinig gevoel lijken te hebben voor de nieuwe eisen van het koningschap. Aan Vlaamse kant klinkt nu de roep om een meer ceremonieel koningschap naar Zweeds model.

Toen Albert in 1993 zijn overleden broer Boudewijn moest opvolgen, werd hij bij gebrek aan een duidelijk politiek profiel beschouwd als een ideale overgangskoning. Hij zou de honneurs waarnemen totdat zijn oudste zoon Filip rijp genoeg bevonden zou worden om het koningschap te bekleden. België wacht al achttien jaar op dat moment. Het maakt van de nu 76-jarige Albert een vermoeide held die zijn uiterste best doet om de boel bij elkaar te houden.

Tot nader orde is het in België de koning die ministers en regeringen benoemt en ontslaat en de oorlog kan verklaren. Pikant genoeg geeft het Vlaamse verlangen naar meer autonomie en de daaruit voortkomende politieke crisis de koning juist meer macht. De Belgische grondwet houdt geen rekening met een regeringsvacuüm en de koning heeft nooit meer macht dan juist in zo’n periode.

De Franstalige krant Le Soir heeft onlangs getracht inzicht te krijgen in de manier waarop Albert in deze situatie zijn slagkracht benut. Albert stelt zich allesbehalve passief op. Zijn agenda is het behoud van België en het koningshuis in de huidige vorm.
Mocht de koning deze krachtproef tot een goed einde brengen, dan stelt hij daarmee diegenen die een ceremonieel koningschap voor België niet zien zitten in het gelijk. Want wie zou anders ingeval van een nieuwe crisis de brokken moeten lijmen?
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Scène uit het grote offensief
Scène uit het grote offensief
Recensie

Blunders en rivaliteit kostten mensenlevens in de Slag om de Schelde

Dat Zeeland met de Slag om de Schelde het grootste Nederlandse slagveld werd in de Tweede Wereldoorlog had niet gehoeven. Het was anders gelopen als de Britse legeraanvoerder Bernard Montgomery minder eigengereid was geweest. Zijn rivaliteit met de geallieerde opperbevelhebber Dwight Eisenhower hielp ook niet mee, blijkt uit de documentaire Het grote offensief. De film...

Lees meer
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Recensie

Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD

Eerst waren er excuses van het Amsterdamse gemeentebestuur, pas daarna verscheen het bijbehorende onderzoek van het NIOD. Beide trekken dezelfde conclusie: de gemeente gaf volle medewerking aan het beleid van de Duitse bezetter om Amsterdam judenrein te maken. Maar waar burgemeester Femke Halsema koos voor het perspectief van de slachtoffers, staat het NIOD vooral stil...

Lees meer
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Nieuws

Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 

De beweging van de Jonge Turken, die zich aan het begin van het twintigste eeuw inzette voor de modernisering van het vaderland, liet zich door Franse ideeën inspireren. Dat laat historicus Remzi Çağatay Çakırlar zien in zijn proefschrift, waarop hij onlangs in Leiden promoveerde.  In 1925 gaf de intellectueel en Jonge Turk Abdullah Cevdet een...

Lees meer
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Recensie

Speelfilm Perla: communisten ruïneren jong stel

We mogen denken dat we ons lot in eigen hand hebben, maar de speelfilm Perla dwingt tot bescheidenheid. Daarin ruïneert het communistische regime in Tsjechoslowakije het leven van een jong stel. Het drama opent met de inval in 1968 in Tsjechoslowakije door de legers van het Warschaupact. Daarna schakelt de film over naar 1981 in...

Lees meer