• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2011

  Koehandel rond het kiesrecht

  Door: Rob Hartmans

  Algemeen kiesrecht is in Nederland zo’n vanzelfsprekende verworvenheid dat men zich kan afvragen waarom het na 1848 zo lang duurde voordat Nederland algemeen kiesrecht kreeg. Maar eind negentiende eeuw was er bij liberalen noch confessionelen behoefte aan kiesrecht voor iedereen. Dat dat er toch kwam was minder een kwestie van idealen dan van een politieke uitruil.

  ‘Wij willen óf stemrecht, óf revolutie!’ Op deze slotwoorden van de populaire socialistische agitator Pieter van der Stad, een van de sprekers op de grote demonstratie voor algemeen kiesrecht op 20 september 1885 in Den Haag, volgde volgens het verslag van de bijeenkomst een ‘langdurig daverend applaus’.

  De protestmars – waarbij op last van de burgemeester geen liederen gezongen mochten worden – was ordelijk verlopen, al constateerde de liberale historicus P.J. Blok wel vol huivering dat de ‘roden’ op de Maliebaan ‘hun vlag zonder schroom ontwikkelden’. Vele bevreesde burgers zagen in de demonstratie een bedreiging van de gevestigde orde, en van kerkelijke zijde kwam er felle kritiek op het feit dat toestemming was verleend om de manifestatie op zondag te doen plaatsvinden.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen