• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  maandag 19 april 2021

  Klimaat en genocide

  ‘Klimaatverandering leidt tot massaal geweld’

  Door: Bas Kromhout

  Historici met een expertise in genocide moeten zich uitspreken tegen de liberale wereldorde die verantwoordelijk is voor de klimaatcrisis. Dat staat in een verklaring die is ondertekend door zestien internationale genocide-experts. Hierin worden de gevolgen van klimaatverandering als ‘ecocide-cum-genocide’ aangeduid. ‘Deze Apocalyps […] wordt veroorzaakt door dezelfde krachten die de voorwaarden schiepen voor de moderniteit, niet in de laatste plaats via koloniale verovering en roof, en de komst van een hegemoniaal wereldsysteem.’ De Nederlandse hoogleraar Holocaust- en genocidestudies Uğur Ümit Üngör ondertekende de verklaring niet, maar staat grotendeels achter de inhoud.

  Wie hebben deze verklaring opgesteld?

  Üngör: ‘Het initiatief is genomen door Mark Levene, een gepensioneerde Britse historicus die veel over genocide heeft gepubliceerd. Hij is ook al heel lang ecologisch bewust. Zo neemt hij nooit het vliegtuig naar conferenties, maar altijd de trein – hij neemt sowieso geen uitnodigingen uit Amerika aan. Zijn activisme en zijn wetenschappelijke inzichten zijn nu verweven geraakt. Dat geldt trouwens niet alleen voor hem: er komen steeds meer publicaties over de relatie tussen natuur, mens en grootschalig geweld. Het is goed dat we als onderzoekers niet in onze eigen koker blijven, maar vakgebieden met elkaar verbinden.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen