• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2022

  Jonge intellectuelen trekken naar rechts

  Door: Teun Willemse

  Forum voor Democratie telt veel jonge, hoogopgeleide leden. Wat beweegt hen om zich aan te sluiten bij een radicaal-rechtse partij? Docent nieuwste geschiedenis Daniël Knegt (UvA) trekt een parallel met de jaren dertig, toen het fascisme aantrekkingskracht uitoefende op jonge denkers.

  Waarom is Forum aantrekkelijk voor jonge intellectuelen?
  ‘Er is in Nederland geen alternatief voor intellectuele jongeren met rechts-radicale ideeën. PVV-leider Geert Wilders bepaalt alles binnen zijn partij zelf en heeft een broertje dood aan intellectueel gedoe. Thierry Baudet beslist bij Forum ook alles zelf, maar wil wel graag mensen aan zich binden. Voor jongeren met gevaarlijke ideeën is hij een identificatiefiguur die belichaamt wat zij zelf willen zijn: succesvol en compromisloos.’

  Kozen jonge intellectuelen in het verleden vaker voor radicaal-rechts?
  ‘In de jaren dertig sloten veel jongeren zich aan bij fascistische bewegingen, bijvoorbeeld in Frankrijk. Wel waren ideeën over omverwerping van de gevestigde orde destijds meer verdeeld over links en rechts. Als je jong en revolutionair was, kon je bij zowel de communisten als de fascisten terecht. In de jaren zestig verschoof het zwaartepunt naar links; extreem-rechts was zodanig in diskrediet gebracht dat het zijn aantrekkingskracht verloor. Inmiddels heeft juist rechts de systeemkritiek naar zich toe getrokken.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen