• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2006

  Jolande Withuis wint Furoreprijs

  Door: Gerard van der Waal

  De Eureka Furore Boekenprijs 2006 is toegekend aan sociologe Jolande Withuis. Zij krijgt het Eurekabeeldje en het bijbehorende geldbedrag van 7500 euro voor haar boek Na het kamp. Vriendschap en politieke strijd, over de verwerking van kampervaringen van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

  De prijs is een initiatief van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, softwarebedrijf Furore en de Jos Withagen Stichting, en een jaarlijkse bekroning van het beste Nederlandse populair-wetenschappelijke boek. Withuis, onderzoeker aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, ziet in het juryrapport, waarin het boek geroemd wordt om de schrijfstijl, erkenning voor haar werk: ‘Ik wil geen boeken schrijven die de mensen over wie ik schrijf zelf niet kunnen lezen.’

  De socioloog heeft niet zozeer een passie voor geschiedenis als wel voor heftige gebeurtenissen. ‘Je hebt ook sociologen die onderzoeken hoe lang mensen over de afwas doen of in de file staan. Dan doe ik toch wat belangwekkenders, vind ik.’ Ook heeft Withuis de behoefte om clichéverhalen te ondermijnen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen