Home ‘Je krijgt de kans om het échte Rusland te zien’

‘Je krijgt de kans om het échte Rusland te zien’

  • Gepubliceerd op: 9 januari 2019
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Ollie Peijnenburg
‘Je krijgt de kans om het échte Rusland te zien’

Rusland blijft een mysterieus land voor velen. Daarom organiseert Labrys Reizen van 15 tot en met 25 juni een rondreis door Letland en Rusland. Historicus Hans Luiten stelde speciaal hiervoor een uniek programma samen om het ware karakter van het oude Rusland te laten zien.

ADVERTORIAL

Wat kan men verwachten van deze reis?
‘Als mensen naar Rusland op vakantie gaan is meestal Moskou of Sint-Petersburg de bestemming. Er is echter nog veel meer te zien. Rusland is namelijk ontzettend divers. Zo loopt deze reis langs  prachtige dorpjes zoals Ostasjkov, een prachtig gelegen stadje met oude, klassieke Russische kerkjes.  Ook bezichtigen we onder andere een Dulag. Dit was een kamp waar de Duitsers Russische soldaten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog opsloten. Maar we beginnen de reis buiten de huidige Russische landsgrenzen, namelijk in Riga.’


Het plaatsje Ostajkov.
 

Waarom begint de reis in Riga?
‘Deze Hanzestad is lange tijd door Russen én Duitsers beheerst en geregeerd. Riga behoorde samen met Moskou en Sint-Petersburg tot de grootste steden van het oude Russische Rijk. In de stad was veel handel doordat hier het Russische achterland verbonden werd met het Westen. Als je tegenwoordig nog op een van de markten in Riga komt, wordt er nog altijd Russisch gesproken. De helft van de inwoners van de Letse hoofdstad spreekt namelijk nog de Russische taal.


Jugendstil in Riga.

Riga is ook bijzonder rijk aan fraaie architectuur. De Jugendstil-stijl floreerde hier rond 1900. Zeker in de negentiende-eeuwse wijk van Riga is hier nog enorm veel van terug te zien. De wijk behoort tot een van de beste verzamelingen art-nouveaugebouwen in Europa. ’


Riga.

Waarom zou je deze reis juist nu moeten maken?
‘Momenteel zitten we weer in een stevig conflict met Rusland. Veel mensen zijn benieuwd naar het ware Rusland. Met deze reis krijg je de kans om het échte Rusland te zien. Op diverse manieren maakt de reiziger kennis met het land. We bezoeken markten, hebben het over de oorlog en wat dat met de Russen heeft gedaan, we gaan langs een landgoed waar de beroemde schrijver Dostojevski heeft gewoond, bezoeken een Joerjev-klooster en gaan naar een prachtig openluchtmuseum in Vitoslavlitsy met gebouwen die stammen uit de veertiende eeuw.


Het ministerie van Defensie in Moskou.

Verder reizen we naar allerlei plekken waar contact tussen Rusland en het Westen heeft plaatsgevonden, zoals Novgorod, een van de oudste Russische steden. Moskou mag uiteraard niet ontbreken. Daar eindigen we de reis met een bezoek aan een paar schitterende kathedralen, bezoeken we het Rode Plein en aanschouwen we de grandeur van het Kremlin.

De reis ‘Van Riga naar Moskou’ biedt dus een zeer veelzijdig beeld van Rusland, waardoor het wat mij betreft echt een must is voor iedereen die meer over dit fascinerende land te weten wil komen.’

Voor meer informatie over deze reis klik hier. 

Bannerafbeelding: iconenwinkeltje bij Pskov.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.