Home ‘Israël vernietigt resten islamitische begraafplaats’

‘Israël vernietigt resten islamitische begraafplaats’

  • Gepubliceerd op: 10 november 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Simone Korkus

Palestijnen en internationale-mensenrechtenactivisten hebben bij de Verenigde Naties geprotesteerd tegen de bouw van een ‘Museum of Tolerance’ in Jeruzalem. Op de plek waar het museum moet verrijzen, is een eeuwenoude Arabische begraafplaats gevonden.

In 2005 diende het Simon Wiesenthal Center uit Los Angeles het bouwplan voor het museum in. De gemeente Jeruzalem schonk de grond: een voormalig parkeerterrein. Toen de eerste palen de grond in gingen, stuitte men echter op de begraafplaats Ma’man Allah, uit de zevende eeuw. De kompanen van Mohammed, Korangeleerden en mammelukken – soldaten van Saladin die in de twaalfde eeuw in de strijd tegen de kruisridders omkwamen – liggen er begraven.

De moefti (wetgeleerde) van Jeruzalem liet de bouwactiviteiten stilleggen. Volgens de sharia mag je niet op een begraafplaats bouwen. Maar het Wiesenthal Center ontdekte dat de Islamitische Raad in de jaren zestig de grond aan de gemeente had verkocht, en dus geen rechten had.

De Israëlische Hoge Raad keurde het museumplan in 2008 goed. Wel moesten in samenwerking met de nationale-antiquiteitencommissie alle graven worden verhuisd. ‘Meer dan duizend skeletten zijn verplaatst,’ zegt archeoloog Gideon Sulimani van de antiquiteitencommissie. Maar volgens de Palestijnse tegenstanders van de bouw zijn veel graven door bulldozers geschonden en gaan de vernielingen nog steeds door.

De Palestijnen krijgen bijval van deskundigen. Volgens Rafi Greenberg, archeoloog aan de universiteit van Tel Aviv, gaat met de vernieling van de begraafplaats waardevolle historische informatie over het Byzantijnse tijdperk en de islamitische veroveringen verloren. Greenberg: ‘In andere landen wordt voor zo’n opgraving jarenlang onderzoek uitgetrokken.’

De historicus Rashid Khalidi van de universiteit van Colombia in de Verenigde Staten waarschuwt: ‘Op het terrein liggen nog vier diepere lagen die door de graafwerkzaamheden worden vernietigd. Dit is een belangrijk historisch erfgoed en een heilige plaats, die bewaard moet blijven. Het lijkt alsof men de geschiedenis wil uitwissen.’

Waarschijnlijk doet de VN-mensenrechtencommissie volgende maand uitspraak

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.